Érdemes tudni, hány éves a tüdeje!

A BMJ-ben közzétett tanulmány szerint érdemes elmondani a dohányzóknak, hogy milyen korú a tüdejük, mert ennek hatására könnyebben leszoknak káros szenvedélyükről, mint azok, akik nem kapják meg ezt az információt.

A tüdő életkorának meghatározását azért találták ki, hogy a betegek könnyebben megértsék azt a sok bonyolult adatot, amit a tüdőfunkció vizsgálatakor kapnak. Ezzel az egyszerű módszerrel jól bemutatható, hogy a dohányzás öregíti a tüdőt.

A tüdő életkorát egy átlagos egészséges ember tüdőfunkciójához hasonlítva számítják ki. Nem készült azonban eddig olyan vizsgálat, mely a leszokás és a tüdőkor ismeretének összefüggését elemezte volna, ezért Gary Parker és munkatársai ezt az ötletet tesztelték 561 dohányos betegen. A 35 év feletti betegeket 5 Hertfordshire-i háziorvosi rendelő látogatói közül válogatták. Adatokat gyűjtöttek az egészségi állapotukról, a dohányzási szokásaikról, és rögzítették a korukat is. A tüdőfunkció mérésére spirometriás vizsgálatot végeztek, mely méri a kilélegzett levegő térfogatát és az áramlás sebességét.

Még a vizsgálat előtt véletlenszerűen két csoportra osztották a résztvevőket. Az egyik csoport tagjainak megmondták, hogy mennyi a tüdő életkoruk, és arra is felhívták a figyelmüket, hogy a leszokással kijavíthatják az eltérést. A kontroll csoportot csak a spirometriás vizsgálat eredményéről tájékoztatták, illetve közölték az egy másodperc alatti forszírozott kilégzési térfogatot (FEV1). Mindenkit ösztönöztek a dohányzás abbahagyására, és ehhez segítségképpen leszokást segítő központokba irányították őket. Arra is felhívták a figyelmüket, hogy 12 hónap elteltével újabb tüdőfunkciós vizsgálatra fog sor kerülni.

Az egyéves utánkövetéskor a résztvevők 98 százaléka vett részt légzés- és nyálteszten. A tüdőéletkort ismerő betegek 13,6 százalékának sikerült végleg letenni a cigarettát, míg a kontroll csoport tagjai közül mindössze 6,4 százalék szokott le. Ez azt jelenti, hogy a tüdőéletkor ismerete kétszeresére növeli az esélyét annak, hogy valaki leszokjon a dohányzásról. Meglepő módon a várakozásokkal ellentétben nem a legbetegebb tüdejű betegek változtatták meg gyakrabban életmódjukat.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: