Érdekes dolog derült ki az omikron variánssal fertőzöttekről

A koronavírus omikron variánsával az Egyesült Királyságban nemrégiben megfertőződöttek kétharmada állítja, hogy korábban már átesett a fertőzésen - derül ki egy kutatásból. Szakemberek szerint ebből az eredményből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az újrafertőződéses esetek számát illetően, mert a vizsgálatnak megvoltak a korlátai.

A SARS-CoV-2 vírus omikron variánsa - amit először november közepén mutattak ki Dél-Afrikában - pár hónap leforgása alatt letarolta a világot: sok országban csaknem teljesen kiszorította a korábban domináns delta variánst, és ma már ez okozza az újonnan regisztrált koronavírusos esetek legnagyobb részét. Az omikron variánsról az eddigi tapasztalatok alapján bebizonyosodott, hogy jóval fertőzőképesebb a korábbi változatoknál, és hatékonyabban képes kijátszani a védőoltások hatására kialakult immunvédelmet.

omikron variáns újrafertőződés
Még mindig sok a megválaszolatlan kérdés az omikron variánssal kapcsolatban. Fotó: Getty Images

Az Imperial College London REACT elnevezésű átfogó programja - elismert tudósok, klinikusok és kutatók segítségével - a koronavírus-járvány szigetországbeli alakulását monitorozza. A REACT keretében folyamatosan zajló vizsgálatokba eddig több mint 2 millió önkéntest vontak be.

Bizonytalan kétharmad

A legutóbbi kutatás során 2022 első két hetében százezer PCR-tesztet küldtek ki postán, amelyet az önkéntesek el is végeztek. Ezek közül körülbelül 3500 bizonyult pozitívnak. Ez a legmagasabb arány a járvány kezdete óta - írja a BBC Online. Szekvenálással a vizsgált minták csaknem mindegyikéből az omikron variánst mutatták ki. A pozitív tesztet produkálók kétharmada (64,6 százaléka) számolt be arról, hogy korábban már átesett a koronavírus-fertőzésen - volt pozitív PCR-tesztje - derült ki a kutatóknak visszaküldött adatokból.

Sokan megkönnyebbülten nyugtázzák, hogy az eddigi tapasztalatok szerint az omikron variáns a legtöbb fertőzöttnél csak enyhe, megfázásszerű tüneteket okoz. Szakemberek azonban figyelmeztetnek: nem szabad megfeledkezni a hosszú COVID-ról, ami enyhe lefolyású megbetegedés vagy tünetmentes fertőzés után is kialakulhat.

Az eredményt azonban érdemes fenntartással kezelni, mert a vizsgálatnak megvannak korlátai. Egyelőre nem világos például, hogy a pozitív teszteredményt jelentő önkéntesek közül hányan voltak teljesen beoltva. Emellett, ahogy arra a BBC Online írása is felhívja a figyelmet, a legújabb, legérzékenyebb PCR-tesztek bizonyos esetekben egy korábbi fertőzés után hátramaradó vírusrészecskéket is képesek kimutatni, ami szintén torzíthatja a valós eredményt.

Egyre többet tudunk az omikron variánsról. De még mindig nem eleget

A kutatást végző szakemberek hangsúlyozzák: az önbevalláson alapuló eredmény ellenére nem világos, hogy a vizsgálatba bevont omikronos esetek közül ténylegesen mennyi lehetett az újrafertőződés . Ennek pontosabb megállapítására további vizsgálatokra van szükség. Az viszont egyértelműen kiderült, hogy mely társadalmi csoportoknál nagyobb az omikron variánssal való újrafertőződés esélye. Az egészségügyben dolgozók és a gyermekes családok nagyobb veszélynek vannak kitéve, ahogy a hátrányos helyzetben lévők és azok is, akik sokadmagukkal élnek egy háztartásban. A kutatás azt is megerősítette, hogy Nagy-Britanniában 2022 januárjában az omikron variáns szinte teljesen felváltotta a delta változatot.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: