Érdekes dolog derült ki a villanypóznákról

Bizonyos kisméretű fajok szívesebben élnek a magasfeszültségű oszlopok közelében, mint a környező mezőgazdasági területeken - derült ki a Cseh Tudományos Akadémia gerincesekkel foglalkozó intézetének kutatásából.

Számos faj számára a póznák körüli talaj is népszerű hely a telelésre. A 20. század második felében intenzívvé vált mezőgazdaság hatására ugyanis erőteljesen csökkent a vadon élő állatok érintetlen élőhelyeinek területe, ami negatív hatással volt a rovarokra, a madarakra és az apróbb emlősökre.

áram, magasfeszültségű oszlop, villanypózna, kistestű állatok, madarak, telelés, túlélés
áram, magasfeszültségű oszlop, villanypózna, kistestű állatok, madarak, telelés, túlélés

Veszély és menedék egyben

Megtizedelte az ember a madárvilágot - a részletekért kattintson ide!

Épp az intenzív mezőgazdaság biodiverzitásra gyakorolt hatását helyezte a középpontba Martin Salek, a friss tanulmány szerzője is. A magasfeszültségű póznák kérdéskörével néhány éve kezdett foglalkozni, amikor a ragadozómadarak elhullási arányát vizsgálta a póznákkal való összeütközés következtében.

"Észrevettem, hogy sokkal több egérlyuk van a póznák közelében, mint máshol" - magyarázta. Az elmúlt évben munkatársaival újabb kutatást végzett Csehországban, amely alátámasztotta az elméletét. Kiderült, hogy ezeken a területeken a téli hónapokban sokkal többféle - és gyakran veszélyeztetett - rovar-, madár- és apró emlősfaj él, mint a környező mezőkön.

Az áramellátó rendszer tehát gyakran halálos veszélyt jelent a madarakra, ám egyben menedéket is biztosíthat nekik és más fajoknak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő