Először sikerült kutatóknak a visszafiatalítás

Egy amerikai biotechnológiai cég azt állítja, hogy sikeresen alkalmazott olyan génterápiát, amely visszafordítja az öregedést. Aki eddig nem tudta, hogy mi az a telomer, de hosszú életre vágyik, ideje, hogy megtanulja.

A BioViva biotechnológiai vállalat bejelentette, hogy az általuk használt génterápia segítségével sikerült meghosszabbítani a DNS-lánc végein elhelyezkedő védősapkát, a telomert. Az első "megfiatalított" alany Elizabeth Parrish volt, a cég vezérigazgatója.
A telomerek - mint a cipőfűző végén a műanyag- vagy fém védőelem - őrzik a DNS épségét. A reprodukció során azonban a telomer megrövidül, s egy idő után már annyira rövid lesz, hogy nem teszi lehetővé a DNS lemásolását, amely végül károsodik, s ez vezet a sejtek pusztulásához és az öregedéshez. Azaz, ha a telomerek hosszát sikerül megnövelni, akkor az az öregedés ellen hat. A BioViva azt állítja, hogy azok a kísérleti kezelések, amelyeket Parrish több mint egy évvel ezelőtt kapott, s amelynek eredetileg az izomtömeg elvesztését és az őssejtpusztulást kellett volna megállítania, azzal az eredménnyel jártak, hogy megnövelték a telomerek hosszát a fehérvérsejtekben. Az erről szóló híreket sokan igen szkeptikusan fogadták.

Lehetséges a visszafiatalítás?

Lehetséges a visszafiatalítás?

A rákban szenvedő embereknek rövidebb telomerei vannak. Ezek a kromoszómák végén lévő védőkupakok védik meg a DNS-t a károsodástól. Részletek!

Pedig ez az esemény már nem olyan különleges, mint amilyennek hangzik, hiszen humán sejtekkel laboratóriumi körülmények között már értek el eredményeket. A Stanford University orvosi központjának egyik csapata például egy módosított RNS-t vetett be, amelyet úgy terveztek, hogy növelje a telomereket. Az RNS alkalmazásával sikerült is visszafordítaniuk bőrsejt telomerek lerövidülését, ami lehetővé tette számukra, hogy több mint 40-szer többször osztódjanak, mint a kezeletlen sejtek.

A módszert laboratóriumban tenyésztett humán sejtekre szabták, s drogteszteknél vagy betegségek modellezésére használták, s néhány nap után a védőhatás alábbhagyott. A BioViva viszont azt állítja, hogy a Petri-csészéből sikerült átlépni az emberi szervezetbe. Igaz csak véletlenül, de tudjuk, hogy rengeteg nagy felfedezés az efféle véletleneknek volt köszönhető, s ez nem von le semmit a felfedezés értékéből, ha az valóban létezik. A kétkedés amiatt van, mert az USA-ban ilyen kezelést nem szabad végezni, így Parrish Kolumbiába repült a terápiára, s annak részletei nem világosak.

Sokan emiatt egyszerű PR-kampányra gyanakszanak, míg mások kuruzslást emlegetnek. Az önmagukon elvégzett kísérletekkel a tudósok már nem egyszer éltek a tudomány története során, s némelyik Nobel-díjig vezetett.

A BioViva kutatói azt mondják, hogy folytatni fogják a teszteket Parrish-sal, s ezek a vizsgálatok akár éveken át tarthatnak. A fejleményeket a cégen belül sem övezte egyöntetű lelkesedés, a társaság saját tudományos tanácsadó testülete is elhatárolódott Parrishtól és a kísérlettől. Azt várják, hogy a BioViva előálljon olyan új információkkal, amelyek megállják a helyüket.

Forrás: IFL Science

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
-3, +2 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban kedden délelőtt északon a változó felhőzet mellett hosszabb napos időszakok is előfordulnak, délen azonban sok lesz a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag