Először sikerült kutatóknak a visszafiatalítás

Egy amerikai biotechnológiai cég azt állítja, hogy sikeresen alkalmazott olyan génterápiát, amely visszafordítja az öregedést. Aki eddig nem tudta, hogy mi az a telomer, de hosszú életre vágyik, ideje, hogy megtanulja.

A BioViva biotechnológiai vállalat bejelentette, hogy az általuk használt génterápia segítségével sikerült meghosszabbítani a DNS-lánc végein elhelyezkedő védősapkát, a telomert. Az első „megfiatalított” alany Elizabeth Parrish volt, a cég vezérigazgatója.

A telomerek – mint a cipőfűző végén a műanyag- vagy fém védőelem – őrzik a DNS épségét. A reprodukció során azonban a telomer megrövidül, s egy idő után már annyira rövid lesz, hogy nem teszi lehetővé a DNS lemásolását, amely végül károsodik, s ez vezet a sejtek pusztulásához és az öregedéshez . Azaz, ha a telomerek hosszát sikerül megnövelni, akkor az az öregedés ellen hat. A BioViva azt állítja, hogy azok a kísérleti kezelések, amelyeket Parrish több mint egy évvel ezelőtt kapott, s amelynek eredetileg az izomtömeg elvesztését és az őssejtpusztulást kellett volna megállítania, azzal az eredménnyel jártak, hogy megnövelték a telomerek hosszát a fehérvérsejtekben. Az erről szóló híreket sokan igen szkeptikusan fogadták.

Lehetséges a visszafiatalítás?

A rákban szenvedő embereknek rövidebb telomerei vannak. Ezek a kromoszómák végén lévő védőkupakok védik meg a DNS-t a károsodástól. Részletek! Pedig ez az esemény már nem olyan különleges, mint amilyennek hangzik, hiszen humán sejtekkel laboratóriumi körülmények között már értek el eredményeket. A Stanford University orvosi központjának egyik csapata például egy módosított RNS-t vetett be, amelyet úgy terveztek, hogy növelje a telomereket. Az RNS alkalmazásával sikerült is visszafordítaniuk bőrsejt telomerek lerövidülését, ami lehetővé tette számukra, hogy több mint 40-szer többször osztódjanak, mint a kezeletlen sejtek.

A módszert laboratóriumban tenyésztett humán sejtekre szabták, s drogteszteknél vagy betegségek modellezésére használták, s néhány nap után a védőhatás alábbhagyott. A BioViva viszont azt állítja, hogy a Petri-csészéből sikerült átlépni az emberi szervezetbe. Igaz csak véletlenül, de tudjuk, hogy rengeteg nagy felfedezés az efféle véletleneknek volt köszönhető, s ez nem von le semmit a felfedezés értékéből, ha az valóban létezik. A kétkedés amiatt van, mert az USA-ban ilyen kezelést nem szabad végezni, így Parrish Kolumbiába repült a terápiára, s annak részletei nem világosak.

Sokan emiatt egyszerű PR-kampányra gyanakszanak, míg mások kuruzslást emlegetnek. Az önmagukon elvégzett kísérletekkel a tudósok már nem egyszer éltek a tudomány története során, s némelyik Nobel-díjig vezetett.

A BioViva kutatói azt mondják, hogy folytatni fogják a teszteket Parrish-sal, s ezek a vizsgálatok akár éveken át tarthatnak. A fejleményeket a cégen belül sem övezte egyöntetű lelkesedés, a társaság saját tudományos tanácsadó testülete is elhatárolódott Parrishtól és a kísérlettől. Azt várják, hogy a BioViva előálljon olyan új információkkal, amelyek megállják a helyüket.

Forrás: IFL Science

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)