Elismerés a Béres Csepp feltalálójának

Nemrég a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban a magyar orvostudomány nagyjainak szobrai között elhelyezték Dr. Béres József, a Béres Csepp feltalója mellszobrát. A Széchenyi-díjas kutató február 7-én lett volna 88 éves. Küzdelmes életútjáról szól cikkünk.

Béres József a magyar orvostudomány nagyjai között

Dr. Béres József küzdelmes, de gazdag élete során számtalanszor szállt szembe a meg nem értéssel, irigységgel, szakmai féltékeny­séggel, s tette ezt azért, mert küldetése volt: az emberi élet védelme. Cseppjeinek segítségével százezrek nyerték vissza egészségüket.

Február elején a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban a magyar orvostudomány nagyjainak szobrai között elhelyezték Dr. Béres Józsefnek, a Béres Csepp megalkotójának mellszobrát. A szoboravató ünnepségen a kutató egykori barátja, Búza Barna szobrászművész által készített alkotást Dr. Kapronczy Károly az Orvostörténeti Múzeum címzetes főigazgatója avatta fel. Az igazgató úr beszédében elmondta: "Nagy öröm számunkra, hogy a két éve elhunyt Dr. Béres Józsefnek ezzel a szoborral emléket állíthatunk, hiszen tudományos munkássága, elhivatottsága, önzetlen segíteni akarása, küzdelmes élete miatt már életében közmegbecsülés és tisztelet övezte hazánkban és az egész világon."

A fia vette át a stafétabotot

A szoboravatáson részt vett a feltaláló fia Dr. Béres József a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke is, aki a következő mondatokkal méltatta a Béres Csepp feltalálóját: "Édesapám 1972-re, hosszú, és következetes kutatómunka eredményeként alkotta meg a később róla elnevezett cseppeket, amellyel hitvallásának megfelelően sok-sok embertársa gyógyulását, egészségének visszaszerzését segíthette. A Béres Cseppet megalapozó tudományos eredményei az 1960-70-es években korát jóval megelőzték és újszerű meglátásait az akkori hivatalos tudomány elutasított, munkáját gátolta. Az idő azonban őt igazolta, készítménye elismert gyógyszerré lett, és 2002-ben, a Béres Csepp megalkotásának 30. évében pedig, az emberek egészségének védelmében kifejtett munkásságáért a legrangosabb hazai tudományos elismeréssel, a Széchenyi-díjjal tűntették ki. A szoboravató életművének újabb méltó elismerése."

Egy gazdag életút

Béres József (1920-2006) Soha egyetlen embertársam életéről nem akartam, nem akarok és nem is tudnék lemondani. Más a dolgom a világban. Béres József 1920. február 7-én született a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Záhonyban. Általános iskolai tanulmányait a szülőfaluban végezte, majd két évig gyári munkás a záhonyi fűrésztelepen.

Később kertészetet tanul a Duna-Tiszaközi Mezőgazdasági Kamara Kertmunkásképző Iskolájában Kecskeméten, és szakkertészként végez.

1941-ben bevonul katonának, és szolgálati ideje alatt középiskolai levelező tanulmányokat kezd a kassai II. Rákóczi Ferenc Premontrei Gimnáziumban, de 1943-ban frontszolgálatra kerül a Kárpáton túli területekre, így tanulmányai félbeszakadnak. A frontszolgálatról hazatérve 1947-ben házasságot köt Papp Katalin tanítónővel.

1948-ban a nyíregyházi Kossuth Lajos Evangélikus Gimnáziumban befejezi gimnáziumi tanulmányait, és szövetkezeti ügyvezetőként helyezkedik el Záhonyban, majd építőipari munkás Nyírmadán. 1954-1963 között laboratóriumvezető az Állami Mezőgazdasági Gépállomás kisvárdai laboratóriumában. Közben elkezdi egyetemi tanulmányait a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karán, ahol agrármérnöki diplomát szerez. 1964-től 1989-ig A Nyírségi Mezőgazdasági Kísérleti Intézet tudományos munkatársa, az intézet Tudományos Tanácsának tagja.

Tanulmányait tovább folytatja és 1968-ban doktori vizsgát tesz általános élettanból és agrobiokémiából. 1955-1972 között talajtani, analitikai, talajgenetikai, térképszerkesztési, üzemtani, kórélettani, környezetvédelmi, kemizálási, tápanyag-gazdálkodási tanfolyamokat végez. A 70-es évek elején másodállásban a Kisvárdai Járási Kórház laboratóriumában dolgozik. 1972 megalkotja humángyógyászati készítményét, a későbbi Béres cseppet, majd 1975-ben a kuruzslás vádjával bűnvádi eljárás indul ellene, de az élet őt igazolja, és 1978-ban kereskedelmi forgalomba kerül a Béres csepp. 1987-ban bemutatják róla és munkásságáról forgatott "Az utolsó szó jogán" című dokumentumfilmet.

1989-ben megalakul a Béres Részvénytársaság, melynek egyik alapítója, igazgatóságának tagja, tudományos munkatársa. Később a Béres Alapítvány a Teljes Életért néven karitatív célokat szolgáló alapítványt hoz létre a Béres Rt.-vel. 1993-tól a Béres Részvénytársaság elnöke. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet 2000-ben a Béres Cseppet gyógyszerré nyilvánítja. 2006. március 26-án rövid betegség után hunyt el Budapesten.

Főbb elismerései

1997 A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje - az egészségmegőrzés társadalmi szintű elfogadtatásában végzett munkájáért

1998 Záhony díszpolgára

2000 Magyar Örökség Díj - küzdelme az egészséges emberért

2000 Kisvárda díszpolgára

2001 Címzetes egyetemi docens

2002 Szülővárosában még életében kollégiumot neveznek el róla

2002 a Köztársaság Elnökének Érdemérme - tudományos elhivatottsággal és hajlíthatatlan akaraterővel megalkotott életművéért

2002 Széchenyi-díj

2007 Pro Comitatu Díj - posztumusz kitüntetés a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fejlődésének elősegítése és felemelkedése érdekében kifejtett tevékenységéért

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső