Életmentő lehet a dohányosoknak a magnézium

A több magnéziumot fogyasztó dohányzó férfiaknak csökken az esélye az agyi infarktus kialakulására - állítják svéd kutatók az Archives of Internal Medicine márciusi számában.

Az agyban - a szívhez hasonlóan - az erek elzáródása, vagyis a véráramlás akadályoztatása miatt alakul ki az infarktus. Korábbi kutatások alapján úgy gondolták, hogy a vérnyomást, mint a stroke (gutaütés, szélütés) egyik legfontosabb rizikófaktorát befolyásoló diéta alkalmazása megváltoztatja a agyi érkatasztrófa kockázatát, ám kiderült, hogy ez nem minden táplálék esetében igaz.

Susanna C. Larsson (Karolinska Intézet, Stockholm) és munkatársai 26,556 finn dohányos férfi táplálkozási szokásait elemezték, és vetették össze a stroke előfordulásának gyakoriságával az átlagosan 13,6 éves utánkövetési idő alatt. Az 50-69 év közötti férfiak súlyát és vérnyomását is megmérték, sőt vért is vettek mindenkitől. Tájékozódtak a résztvevők kórtörténetéről és a testmozgás és dohányzás mennyiségéről. A 26,556 férfi közül senkinek nem lehetett megelőzően stroke-ja. Az utánkövetés alatt 2702 agyi infarktust, 383 agyvérzést, 196 szubarachnoidális vérzést (amikor a vérzés az agy és annak védőburka között következik be) és 84 tisztázatlan eredető stroke-ot diagnosztizáltak.

A korral és kardiovaszkuláris rizikótényezőkkel (mint pl.: cukorbetegség és koleszterinszint) korrigált számítások alapján a legtöbb magnéziumot (átlagosan 589 mg-ot naponta) fogyasztó férfiaknak 15 százalékkal alacsonyabb volt az esélye az agyi infarktus bekövetkeztére, mint a legkevesebbet (mindössze napi 373 mg-ot) fogyasztóké. Az összefüggés különösen a 60 év alatti korosztálynál volt szembetűnő. Az agyvérzés és szubarachnoidális vérzés kockázatát nem befolyásolta a táplálékkal bevitt magnézium mennyisége.

Meglepő módon sem az elfogyasztott kalcium, vagy kálium, sem a vérnyomást ismerten emelő nátrium mennyisége nem mutatott összefüggést a stroke rizikójával. A magnézium viszonylag erős hatását a szerzők azzal magyarázzák, hogy a vérnyomás csökkentése mellett talán a koleszterinszintet, vagy az inzulinfelhasználás mértékét is befolyásolja az ásványi anyag. A magnéziumot megtalálhatjuk például a teljes kiőrlésű gabonafélékben, melyek fogyasztása talán hozzásegíthet a stroke megelőzéséhez.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés