Elbutulásra figyelmeztethet a számítógépünk

Az idősebbeket gyakran a számítógép használata figyelmezteti a demencia korai jeleire - derült ki egy új kutatásból.

A Marylandi Egyetem tudósai szerint egy, a gépelési mintákat elemző szoftver segítségével észlelhetők a korral járó kognitív problémák és a degeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór első tünetei. A korai diagnózis és kezelés csökkenti vagy késlelteti a súlyos károsodásokat.

Lisa Vizer és munkatársai leírták, hogy egy adott ember gépelésének ritmusa egyedi és időben viszonylag állandó, de megváltozhat, amikor stressz alatt állunk. A tudósok azt szerették volna meghatározni, hogy észlelhető-e egy kognitív vagy testi probléma által kifejtett lelki stressz. 24 olyan önkéntest toboroztak, akik átlagban 12 év gépelési tapasztalattal rendelkeztek. Néhány gyakorlat, többek között egy e-mail megírása tetszőleges témában után kognitív (nehéz matematikai feladatok), majd testi (kimerítő testmozgás) stressznek tették ki őket és újból gépelniük kellett.

A kutatók összehasonlították, meddig tartott lenyomni egy-egy billentyűt, milyen hosszúak voltak a szavak és milyen nyelvezetet használtak. Kiderült, hogy a kognitív stressz több változást hozott a gépelés karakterisztikájában, míg a testi stressz főleg a nyelvhasználatra volt hatással. Ez alapján kifejleszthetők olyan szoftverek, amelyek a hosszú távú változást figyelve javasolják használójuknak, forduljanak orvoshoz.

A tanulmány az International Journal of Human-Computer Studies folyóiratban jelent meg.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: