Egyszerű orvosság szorongás ellen

A krónikus betegségekkel gyakran együtt járó szorongás csökkenti az életminőséget, azonban a rendszeres testmozgással jelentősen csökkenthetők ezek a tüneteket.

A kutatók 40 randomizált klinikai vizsgálat, összesen közel 3 ezer ember adatait elemezték és azt találták, hogy a rendszeresen mozgó pácienseknél 20 százalékkal csökkentek a szorongásos tünetek. "Ez alátámasztja a korábbi vizsgálatokat, miszerint a fizikai aktivitás, mint például a séta vagy a súlyemelés a legjobb gyógyszer lehet a szorongás ellen" - mondta el Matthew Herring, kineziológus doktorandusz, a cikk szerzője.

Miközben a mozgásnak a depresszió tüneteire gyakorolt hatását gyakran vizsgálták, a rendszeres testmozgás hosszú távú hatásával keveset foglalkoztak. A népesség elöregedésével a krónikus betegségek egyre gyakoribbá válnak, ezért van szükség olcsó, de hatékony kezelési módokra.

A vizsgálatban résztvevők számos különböző krónikus betegségben szenvedtek, köztük szívbetegségben, szklerózis multiplexben, daganatos betegségekben és krónikus ízületi gyulladásokban. A tanulmányok 90 százalékában a mozgás hatására csökkentek a szorongásos tünetek, úgy mint az aggódás, a rossz előérzet és az idegesség. A félóránál hosszabb edzések hatékonyabbak voltak, mint a rövidebbek, emellett a 3-12 hetes programokkal jobb hatást értek el, mint a 12 hetesnél hosszabbakkal.

"Mozgással számos testi és lelki betegség gyógyítható, továbbá a mellékhatások kockázata is jóval kisebb" - tette hozzá Rod Dishman kineziológus professzor, a tanulmány társszerzője.

A tanulmány az Archives of Internal Medicine folyóirat február 22-i számában jelent meg.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: