Egyes baktériumok csökkentik a vesekő kockázatát?

A Bostoni Egyetem Slone Epidemiológiai Központjának kutatói megállapították, hogy a számos felnőtt bélrendszerében megtalálható Oxalobacter formigenes véd a vesekő kialakulásától - írja a Journal of the American Society of Nephrology márciusi száma.

A belekben normálisan megtalálható baktériummal kapcsolatban eddig nem ismert semmilyen káros mellékhatás. A kutatók azt állítják, hogy a baktérium jelenléte akár 70 százalékkal is csökkentheti a kiújuló vesekő előfordulását.

A vesekő igen gyakori a felnőtt lakosság körében: az Egyesült Államokban 5-15 százalék az esélye, hogy valaki élete során kialakuljon. Az öt éven belüli kiújulás veszélye 30-50 százalék. Évente mintegy 2 milliárd dollárra becsülik a vesekő miatti kórházi ellátás költségeit. A kutatók szerint a vesekövek 80 százaléka kalcium-oxalátból áll. Az ilyen típusú kövek képződésének legfőbb rizikótényezője a vizelet magas oxálsavtartalma. Az Oxalobacter formigenes a bélrendszerben bontja el az oxálsavat, megakadályozva ezzel, hogy felszívódva a vérbe, majd a vizeletbe juthasson.

A kutatók 247 kiújuló vesekővel küszködő bostoni és durhami beteget, valamint 259 kor, nem és lakóhely szerint egyező kontroll személy vontak be a vizsgálatba. Minden betegnek bizonyítottan kalcium-oxalát köve volt. A baktérium jelenlétét széklettenyésztés állapította meg. Az étkezési szokásokról és egyéb egészségügyi adatokról interjú, valamint kérdőív segítségével tájékozódtak. 139 beteg és 138 kontroll résztvevő esetében felmérték a 24 órás oxálsav-kiválasztást, valamint a többi rizikótényezőt is. A betegek körében 17 százalék volt a baktérium előfordulási aránya, míg az egészséges emberek 38 százaléka hordozta a jótékony mikroorganizmust (0,3-es esélyhányadost eredményezve). A kor, nem, rassz, lakóhely és antibiotikum-használat alapján felállított alcsoportokban szintén hasonló eredményeket kaptak.

David Kaufman, a Bostoni Egyetem Népegészségtani Intézetének epidemiológus professzora, a kutatás vezetője elmondta, hogy az Oxalobacter formigenes jelenléte 70 százalékkal csökkentette a kiújuló kalcium-oxalát vesekövek előfordulását, azt azonban egyelőre még nem tudni, hogy használható lesz-e a baktérium gyógyításra is. Az ebben az irányban folyó klinikai vizsgálatok még gyerekcipőben járnak.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció