Egészségesebbek leszünk az elektronikus kütyüktől

Elektronikus eszközök és technikai alkalmazások képesek javítani a gyógyítás folyamatában, mint például a helyes gyógyszerelés betartása, olyan klinikai előnnyel járnak, mint a dohányzás abbahagyása - írják a Johns Hopkins Bloombergi Egyetem munkatársai.

A kereskedelemben is kapható egészségügyi informatikai eszközök elemzését az iskola Közegészségügyi Kutató Központjában végezték, és 146 publikált tanulmány alapján készült, melyek mindegyike a betegségekben használható elektronikai eszközökre fókuszált.

Az egészségügyben használható informatikai alkalmazások közé bármilyen elektronikai eszköz, technológia vagy alkalmazás beletartozik, mely a felhasználóval interaktív kapcsolatot tart fenn, akár professzionális ellátás mellett, akár anélkül; valamint olyan személyre szabott információkat szolgáltat, ami hozzásegíti a beteget betegsége jobb kézben tartásához. A személyre szabott információs eszköz lehet online kalkulátor, interaktív számítógépes program, SMS vagy e-mail, ami egyes szituációkban segíti a döntést egyes klinikai állapotokat illetően, például rák, dohányzás, cukorbetegség vagy elmegyógyászati rendellenességek esetén.

"Az elektronikus eszközök lassan teljesen átszövik a vásárlás, a banki tranzakciók, a kommunikáció és a közéletben a választás tevékenységét. Tudni szerettük volna, hogy van-e bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az eszközök javíthatják-e az egészségvédelem tevékenységét" - nyilatkozta Dr. Michael Christopher Gibbons, a Bloomberg Egyetem egészségügyi és viselkedéstudományi docense.

"A közeljövőben ezek az eszközök elősegítik a betegközpontú egészségügyi ellátást, és akkor is elérhetőek, amikor a rendelők zárva vannak. Javítanak továbbá a betegek közötti egyenlőség elérésében azáltal, hogy a szegényebb, és biztosítással nem rendelkező betegek is hozzájuthatnak egészségjavító kezelésekhez és beavatkozásokhoz" - tette hozzá.

Az elemzés nem talált bizonyítékot, miszerint az elektronikai eszközök káros hatásúak lettek volna a felhasználókra. Arra sem terjedt ki, hogy ezek az eszközök jártak-e gazdasági, vagy anyagi előnnyel.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső