Eddig egészségesnek hittük, mégis árthatnak

Az antioxidánsok öregedésgátló és betegségmegelőző szerepét egyre gyakrabban hirdetik, azonban a Kansasi Állami Egyetem kutatói szerint ezek a vegyületek kárt is okozhatnak.

"Az antioxidáns napjaink egyik bűvös szava" - magyarázta Steven Copp doktorandusz, a kutatócsoport tagja. "Az élelmiszerüzletek tele vannak az antioxidáns-tartalmat hirdető termékekkel, azonban sok ember nincs tisztában azzal, hogy a nagy adagban bevitt antioxidánsok akár károsak is lehetnek."

Az egyetem Kardiorespiratorikus Laboratóriumában a kutatók David C. Poole és Timothy I. Musch anatómia és élettan professzorok vezetésével azt vizsgálták, hogyan lehetne antioxidánsok segítségével javítani az izmok vérellátását testedzés közben.

Öregedés és számos betegség hatására az izmok nem jutnak elegendő oxigénhez testmozgás közben, azonban a képződő szabadgyökök - például a hidrogén-peroxid - segítenek nyitva tartani az ereket és biztosítani az áramlást. Ha azonban antioxidánsokkal megkötjük a szabadgyököket, ez a hatás nem jöhet létre, éppen ezért mielőtt mindenkinek ajánlanák az antioxidánsokat, további kísérleteket kell elvégezni működésük megismerésére.

A kutatási eredményekről a Journal of Applied Physiology folyóirat és más szaklapok is beszámoltak.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés