Drog vagy alkohol? Génjeinken múlik!

Egy friss kutatás szerint azok a gének, amelyek hajlamosítanak az alkoholizmusra, a marihuána-függés veszélyét is növelik - és viszont.

A Washingtoni Egyetem Orvosi Karának kutatói mintegy 3600, személyt, köztük majdnem 2800 ikerpárt kérdeztek ki marihuána- és alkoholfogyasztásukról. Az ikrek vizsgálata a betegségek genetikai hátterének kutatásában hasznos, mivel az egypetéjű ikrek génállománya 100%-ban megegyezik, míg a kétpetéjű ikreké és a testvéreké csak 50 %-ban.

Az eredmények alapján a túlzott alkoholfogyasztás, a marihuána-függőség vagy a gyakori marihuána-fogyasztás 60%-ban múlik a géneken, míg az alkoholizmus 50%-ban. A kutatás vezetője, Carolyn E. Sartor így fogalmazott: "Azt eddig is tudtuk, hogy az alkohol- és a marihuána-fogyasztás egymás valószínűségét növelik; most arra találtunk bizonyítékot, hogy ugyanazok a genetikai hatások játszanak szerepet mindkettőben." A genetikai hajlam megléte ellenére azonban senki sincs eleve alkoholizmusra vagy marihuána-függőségre ítélve, tette hozzá.

Az ilyen gének mellett, amelyek mindkét szerrel szemben esendőbbé teszik az embert, vannak a függőségre szerspecifikusan hajlamosító gének is. Bár a marihuánát általában kevésbé tartják addiktívnak (azaz képesnek függőség okozására), mint a nikotint, az eredmények szerint a marihuána-fogyasztók 12%-a kimeríti a függőség kritériumait. A függőség jelei közé tartozik, ha valaki többet vagy gyakrabban fogyaszt, mint szeretne, felhagy korábban fontos tevékenységeivel a dohányzás vagy ivás kedvéért, és egyre hatástalanabbnak érzi a szert, illetve egyre többet kell bevinnie ahhoz, hogy ugyanazt a hatást elérje.

Dr. Christian Hopfer, a Coloradói Egyetem Orvosi Karának docense hozzátette, hogy eddig sajnálatos módon a marihuánával kapcsolatban jóval kevesebb kutatást végeztek, mint az alkohollal vagy a nikotinnal kapcsolatban. Korábban a különböző szerek tulajdonságait külön-külön vizsgálták, pedig - mint az említett kutatás is bizonyítja - hasonló gének állnak a különböző függőségek hátterében.

A kutatás eredményei az Alcoholism: Clinical & Experimental Research c. szaklap márciusi számában fognak megjelenni.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő