Doktor a cserépben

Ízületi fájdalmak csillapítására, sebgyógyításra, gyulladáscsökkentésre, gyomorproblémákra, vitaminpótlásra, bőrgyógyászati problémákra, égési sérülések kezelésére, és fitoncidtartalma miatt természetes antibiotikumként használható. Hogy mi ez?

Ez nem más, mint az igénytelensége miatt bárhol, bárki által nevelhető aloe.

Aloét bárki tud nevelni, még a tapasztalatlan kertész is, mivel nagyon igénytelen. Nem igényel sok vizet és közömbös számára a talaj minősége is. Az tabletták előtti időben néhány országban az aloét "a virágcserepes doktornak" nevezték.

Gyógyító hatása régóta ismert. A legenda szerint a növény háborút okozott: Nagy Sándor hadvezér egyiptomi hódításaikor Kr. e. 332-ben hallott az aloe csodálatos gyógyító erejéről, és ezért hódította meg Socotra szigetét Szomália partjainál, mert ott óriási aloé ültetvények voltak. Ezzel gyógyították a sebesült katonákat, és ezzel erősítették fel a hosszú betegség után lábadozókat.

Az aloé legfőbb éréke a magas fitoncidtartalma. A fitoncidok antimikrobiális szerves vegyületek, melyeket növények termelnek. A szót 1937-ben alkotta Dr. Boris P. Tokin, orosz biokémikus a Leningrádi Egyetemen. Megfigyelte, hogy egyes növények olyan anyagokat termelnek, amelyek gátolják a mikroorganizmusok által okozott rothadást és erjedést, valamint azt hogy megegyék őket az állatok. Több mint 5000-féle illóolaj védi a növényeket a baktériumoktól, gombáktól és rovaroktól. A fitoncidok meggátolják a mikrobák szaporodását, vagy megölik őket, úgynevezett természetes antibiotikumok.

Ennek köszöntően használhatóak mint az antivirális és a gyulladás elleni szerek.

A mai orvostudomány számos készítményben használja az aloét, mivel az aloé igazi vitaminspájz. Igen magas a C-vitamin tartalma (véd a vírusoktól és késlelteti az öregedést) a sok benne a B-vitamin több fajtája (ez szükséges a jó alváshoz, jó közérzethez, egészséges hajhoz és erős körömhöz), az A-vitamin (javítja a vérképet és jó a látásnak), valamint az E-vitamin (szükség van hozzá az egészséges szív- és érrendszerhez, a bőr korai öregedését lassítja). Vannak benne olyan értékes mikroelemek is, mint kalcium, kálium, magnézium.

A kozmetikai iparban az aloét szinte mindenféle termékben használják, hatóanyagai segítik semlegesíteni a nap káros sugárzását, valamint a bőrnek rugalmasságot és simaságot ad.

Az aloé legalsó és középső leveleit (amelyeknek hossza eléri 15-20 centimétert) optimálisan szeptember végétől november középig kell levágni. A legfőbb érték az aloé leve. Házilag úgy használják, hogy a levágott aloéleveleket aprítják és gondosan kinyomják.

Forrás:
www.aif.ru
Wikipedia

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció