Csak lányok születnek ebben a faluban

Az elmúlt tíz évben csak lányok jöttek világra az egyik lengyel faluban.

Különös dologgal járta be a világsajtót a kis lengyel falu, Miejsce Odrzanskie. A cseh határhoz közeli, alig 300 lakosú településen az elmúlt tíz évben csak lányok születtek. Egy ilyen kis faluban persze a születésszám sem túl magas, az elmúlt évtizedben összesen 12 gyermek jött a világra, különös módon azonban egyetlen fiú sem volt közöttük.

Jutalmat kap az első fiús család

A polgármester már pénzjutalmat is ígért annak a családnak, amelyik először töri meg ezt a trendet, és egészséges kisfiúnak ad életet. Korábban úgy tervezte, hogy a születendő fiúról nevezik el az egyik utcát a településen, végül azt ígérte, hogy egy szép ajándékot kap a család, illetve ültetnek egy fát, ami a gyermek nevét viseli majd.

Miért születik valakinek csak fia? Néhány családban a matematikai valószínűséget meghazudtolva egymás után három, négy, néha öt, hat fiú vagy leány is születik. Mi ennek az oka? Kattintson!

Egy gyermek neme attól függ, hogy a petesejtet megtermékenyítő spermium milyen kromoszómát hordoz. Ha az anya X kromoszómájával egy másik X kromoszóma találkozik, akkor lánygyermek, ha pedig Y kromoszóma származik az apától, akkor fiúgyermek születik. Az X és az Y kromoszómát tartalmazó spermium előfordulása nagyjából megegyezik, tehát elvileg ugyanolyan eséllyel születhet lány, mint fiú.

Azt azonban már bizonyították, hogy néhány tényező hatással lehet az X és Y kromoszóma arányára. A férfiak a szüleiktől is örökölhetik a genetikai hajlamot bizonyos kromoszóma dominanciájára, illetve az anya étrendjének is lehet valamennyi hatása a születendő gyermek nemére. Az X kromoszóma ráadásul hosszabb és nehezebb is az Y-nál, így van némi versenyhátránya is a petevezetékben.

A faluban évek óta csak lányok születnek. Fotónk illusztráció, forrás: 123rf
A faluban évek óta csak lányok születnek. Fotónk illusztráció, forrás: 123rf

A lengyel faluban dokumentált különös trend már a kutatók érdeklődését is felkeltette, komolyabb kutatási eredmény azonban nem adott még magyarázatot a jelenségre. Persze az is lehetséges, hogy pusztán a véletlennek köszönhető, hogy az összes itt született gyermek lány. A Glasgow Egyetem oktatója, Craig Anderson számításai szerint ha 50-50 százalék esélyt adunk a két nem születésének, annak az esélye, hogy egymás után 12 lánygyermek szülessen, egy a 4096-hoz. Ez az esély nem túl magas, de még messze nem súrolja a lehetetlenség határát sem, megeshet tehát, hogy semmilyen genetikai vagy életmódbeli hatás nem áll a jelenség mögött.

Forrás: IFLScience

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)