Betegség, amely keresztülhúzhatja a családtervezést

Egy, az American Journal of Obstetrics & Gynecology augusztusi számában megjelent cikk szerint a sarlósejtes anémiában szenvedő nők még mindig jelentős kockázatokkal néznek szembe terhességük alatt.

Dr. James munkatársaival a sarlósejt-betegség és a káros anyai és magzati eredmények közötti összefüggést vizsgálta 17.952 terhesség vonatkozásában az Egyesült Államokban 2000. és 2003. között. A különleges vérszegénységben szenvedő nők esetében a mortalitás aránya 72,4 halálozás volt 100.000 szülésenként, szemben az egészséges nők esetében tapasztalható 100.000 szülésenkénti 12,7 halálozással.

Az egészségesekkel összehasonlítva a sarlósejtes nőkben 4,9-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki vénás agyi trombózis, 9,8-szer nagyobb valószínűséggel kapnak tüdőgyulladást, 22,5-szer nagyobb valószínűséggel van szükségük transzfúzióra, 6,8-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk szepszis, és 12,6-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki bennük szisztémás gyulladásos válasz szindróma (SIRS).

Ehhez hasonlóan a méhen belüli magzathalálon és a gesztációs diabétesz mellituszon kívül valamennyi vizsgált terhességi szövődmény jelentősen nagyobb eséllyel alakult ki a sarlósejt-betegségben szenvedő nők esetében, mint az egészségesekben.

"A terhességet meg kell tervezni - tanácsolja Dr. James. - A sarlósejtes vérszegénységben szenvedő nőknek beszélniük kell egy hematológussal és egy szülészorvossal, mielőtt teherbe esnek. A sarlósejt-betegség bizonyos szövődményei, például a tüdővérköri magas vérnyomás különösen nagy kockázatnak teheti ki a nőt, és ilyen esetben akár ellenjavallhatják is a terhességet. Máskülönben, bár a szövődmények és a mortalitás kockázata megemelkedik a sarlósejt-betegségben szenvedő nők esetében, a kockázatok mértéke olyan, hogy sok nő dönt a terhesség lefolytatása mellett."

"A terhesség alatt a szóban forgó nőknek folyamatos ellenőrzésre kell járniuk hematológushoz és szülészorvoshoz. Úgy kell tervezni, hogy a szülést jól felszerelt kórházban folytassák le, mindazzal a szakértelemmel, szakembergárdával és forrásokkal, melyek segítségével elkerülhetők az esetleges anyai és magzati komplikációk."

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció