Be kell engedni a levegőt a kórházakba

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a nagy kórházi kórtermekben a zárt ablakok fokozhatják a betegekre leselkedő fertőzésveszélyt.

A brit Leedsi Egyetem kutatói a szén-dioxidot használták nyomjelző gázként, hogy ezzel szimulálják a fertőzések légúti terjedését a hagyományos kórházi kórtermekben, ahol jellemzően két sorban elrendezve közel 30 ágy áll. A kísérlet során a szén-dioxid jelképezte a potenciálisan fertőző kifújt leheletet, amit ez esetben szén-dioxiddal töltött luftballonok kipukkasztásával szabadítottak fel. Szén-dioxid érzékelőket helyeztek el azokon a pontokon, ahol egy valódi kórteremben az ágyak elhelyezkednének.

"A gáz koncentrációjának mérésével az idő elteltével meg tudtuk határozni az egyes ágyaknál jellemző expozíciót, ezáltal pedig az adott ágyban fekvő beteg potenciális kockázatát" - számolt be az egyik kutató, Laura Pickin. "Ugyanezekkel az adatokkal a szellőzés általános arányát is mérni tudtuk a kórteremben."

Amikor az ablakok nyitva voltak, a szellőzés általában jó volt a kórteremben, a levegő útján terjedő fertőzések kockázata pedig alacsonynak mutatkozott. A fertőzés kockázata azonban négyszeresére ugrott, amikor az ablakok zárva voltak - derült ki a szaklapban megjelent tanulmányból.

"Ezeket a kórtermek még mindig használják, és bár gyakran hat-nyolc ágyas kisebb helyiségekre választják le, a szellőzésük és a szerkezetük alapvetően ugyanaz"- magyarázta a kutatás vezetője, Cath Noakes. Amikor a nyitott ablakoknak köszönhetően természetes szellőzés éri a helyiséget, a kórterem biztonságos. Amikor azonban télen ideiglenesen, illetve az energiahatékonyság növelése érdekében az ablakokat állandóan csukva tartják, a fertőzésveszély többszörösére nő.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: