Baj van az agresszív tinédzserek agyában?

Biológiai magyarázata van a serdülők harcias viselkedésének: a kutatók szerint bizonyos agyterületek nagyobb mérete felelős az agresszió kialakulásáért - jelent meg a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben.

Jó hír a szülőknek, hogy a családi viszályok oka egyszerűen az agy méretének megnövekedése, ám egyelőre még az ausztrál kutatók sem tudják biztosan, hogy az agynövekedés az agresszió következménye, vagy éppen kiváltója. Ami biztos, hogy ha az érzelmek kontrollálásáért felelős agyterületek megnagyobbodtak, a szülőkkel folytatott viták, veszekedések hosszabbak és a fiatalok agresszívebben viselkednek közben.

Dr. Nicholas Allen egyetemi docens (Melbourne-i Egyetem Orygen Kutatóközpont) vezette azt az egyedülálló vizsgálatot, melynek során 137 11-14 év közötti ausztrál fiatalt ültettek le egyik szülőjükkel egy-egy problémás kérdést megbeszélni. Rendszerint valamilyen családot érintő provokatív kérdéssel indították a beszélgetést, melyet videóra rögzítettek a későbbi elemzés érdekében. Figyelték a nyelvi és érzelmi megnyilvánulásokat. A beszélgetés után mágneses rezonanciás technikával készült felvételeket (MRI) készítettek a fiatalok agyáról. Megállapították, hogy a nagyobb amygdalával (érzelmek szabályozásáért felelős agyterület) rendelkező serdülők hosszabb ideig vitatkoztak, és közben agresszívebben viselkedtek. Nem fizikai agresszióról van szó: az ilyen gyerekek többet okoskodtak, és barátságtalanabbak voltak szüleikkel szemben.

A fiúk esetében még egy meglepő eredményre felfigyeltek. Ha az elülső cingulum, valamint az orbitofrontális kéreg (két bal agyféltekei régió) mérete nem jellegzetes módon aszimmetrikus volt, a fiúk agresszívebbek, illetve szorongóbbak és elégedetlenebbek voltak, amit szaknyelven összefoglalva diszfóriának neveznek. Ezt azonban lányokban nem sikerült kimutatni, valószínűleg annak köszönhetően, hogy az agyterületek mérete közti nagyobb eltérések inkább a fiúkra jellemzők. Dr. Allen szerint azonban még számos kérdés nyitva maradt a témában, hiszen fel kell deríteni, hogy pontosan hogyan hat egymásra a környezet és a biológia, hiszen úgy tűnik, az összefüggés nem egyirányú.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső