Babát várva még kevés kávét se!

Időről időre ellentmondó vélemények jelennek meg arról, milyen hatással van a kávé a magzatra. Egy újabb vizsgálat eredménye azt sugallja, jobb, ha a kismamák egy csészével sem isznak.

Ezúttal egereken végzett kísérletek utalnak a koffein magzatkárosító hatására. Eszerint már két csésze kávé is okozhat maradandó fejlődési rendellenességet. A kísérleti egerek számára vemhességük korai szakaszában nagyjából annyi koffeint adagoltak, amennyi egy ember esetében két csésze kávé koffeintartalmának felel meg. A Yale Egyetemen folytatott kísérletben az egerek szívfejlődésében találtak eltéréseket. A szívkamra egyes sejtrétegei vékonyabbak lettek, mint a koffein nélkül fejlődő embriók esetében. A hatást fokozta, ha emellett a belélegzett levegőben kevés oxigén volt, ami a dohányzás hatását modellezte. Az embrionális korban szerzett szívkamrafali elváltozás felnőttkorban azt eredményezte, hogy az állatok szíve mintegy 35%-kal kisebb hatásfokkal működött.

További érdekes eredmény volt, hogy a koffeint kapó anyaegerek hím utódai felnőttkorban átlagosan 20%-kal több testzsírral rendelkeztek, azaz elhíztak. Bár a vizsgálatokat egereken végezték, mégis valószínűsíthető, hogy az emberekre is hasonló szabályszerűségek volnának érvényesek - állítják a kutatók. A kávé káros voltát bizonyítja egy másik 2008-as San Franciscóban végzett vizsgálat is, mely szerint a napi két csésze kávé növeli a koraszülések gyakoriságát.

Vagyis mindenféle egészségi kockázat elkerülése végett különösen a várandósság korai szakaszában érdemes lemondani a szokásos kávéról, később is legfeljebb egy-egy kortyot engedjenek meg magunknak az anyák.

Forrás:
www.fasebj.org

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés