Alultápláltság veszélye fenyeget...

Miért fogy le a kórházban ápolt idős emberek többsége?

Alultápláltság veszélye fenyegeti az időseket különösen akkor, ha hosszabb időre kórházba kerülnek. Mindez az ízérzékelés és étvágy csökkenésével, valamint a nem kellően étvágygerjesztő ételek fogyasztásával magyarázható. Egy francia tudományos közlemény 90 idős (65-99 éves) személy vizsgálatáról számolt be, melynek fókuszában a mért energia bevitel és az energiaszükséglet összehasonlítása állt. Az energiaszükséglet becslését a következő képlet alapján végezték el:

alapanyagcsere x 1,42

Az eredmények szerint az alapanyagcsere 1,29 -szeresét, azaz a szükségletnél napi 850 KJ-lal kevesebb energiát fogyasztottak el a vizsgált személyek. A tartósan kevés kalória bevitel nem csak mennyiségi, hanem minőségi alultápláltsághoz - azaz vitamin- és ásványianyag-hiányhoz - vezet, mely súlyos egészségkárosító hatást vált ki. Az eredmények felhívják a figyelmet arra, hogy az idősek táplálkozására és kórházi táplálására nagyobb gondot kell fordítani.

Forrás:
Alix E, et al. J Am Geriatr Soc 2007; 55(7):1085-89

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: