Algoritmus, amely előre jelzi, hogy nagy a baj

A vérkeringés összeomlására figyelmeztető algoritmust fejlesztettek a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) és a Berni Egyetemi Kórház kutatói.

Az intenzív osztályon a mérőműszerek folyamatosan szállítják a páciensek életfunkcióiról szóló adatokat. Ahhoz, hogy ezekből az értékekből és más orvosilag fontos információkból a javulásra vagy veszélyes elváltozásokra lehessen következtetni, időre és tapasztalatra van szükség. Az orvosok és ápolók ehhez a jövőben algoritmusoktól kaphatnak segítséget.

intenzív osztály, vérkeringés, vérkeringés összeomlása, egészségügyi állapot, algoritmus, életfunkciók
A vérkeringés összeomlására figyelmeztető algoritmust fejlesztettek ki. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Már a tünetek előtt jelez

Az új fejlesztés a tünetek jelentkezéséhez képest órákkal korábban felismeri kritikus keringési elégtelenséget az intenzív osztályon kezelt betegnél. A szakemberek a gépi tanulás módszereit és a berni kórház átfogó adatgyűjteményét alkalmazva fejlesztették ki a kritikusnak számító keringési elégtelenségeket idejében figyelmeztető jelzéseket.

A halál és a testi elmúlás tíz szakaszáról korábbi cikkünkben olvashat, kattintson ide!

Az algoritmusok és modellek az adathalmaz alapján az esetek 90 százalékában meg tudták jósolni előre a keringési rendellenességek jelentkezését. Az esetek 82 százalékában ez legalább két órával a tünetek megjelenése előtt történt, ami időt spórolt a személyzetnek az ellenintézkedések megtételére. Ehhez ráadásul a ténylegesen rendelkezésre álló orvosi információknak csupán töredéke is elegendő volt. Már 20 mérési érték - többek között a vérnyomás, a pulzus és a különböző vérből mért adatok - is elég volt, valamint figyelembe vették a páciens korát, illetve azt, hogy milyen gyógyszereket kapott.

Csökkenhet a téves riasztások száma

A kutatómunka célja többek között az, hogy csökkentsék az intenzív osztályokon a téves riasztások számát, illetve hogy időben riaszthassák a személyzetet a tényleg veszélyes komplikációk esetén. Az algoritmus tényleges alkalmazásához azonban még további fejlesztésekre van szükség. Az első prototípust klinikai tanulmányok során fogják tesztelni.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: