Akupunktúra terhesség alatti gyomorégés ellen

Brazil kutatók szerint az akupunktúra enyhíti a számos várandósnak problémát okozó gyomorégést és emésztési problémákat.

A terhesek nyolcvan százaléka panaszkodik gyomorégésről, gyomorfájásról, refluxról (a gyomortartalom visszacsorgása a nyelőcsőbe), vagy puffadásról. Az idő előrehaladtával a panaszok egyre kifejezettebbé válnak, és a magzat miatt a gyógyszereket kerülő anyák örülnek az alternatív kezelésnek. Az akupunktúrának köszönhető javulás megkönnyíti az utolsó napokban az evést, és segíti a nyugodtabb alvást is, fejtette ki a kutatást vezető Dr. Joao Bosco Guerreiro da Silva, a Rio Preto Orvostudományi Egyetem belgyógyásza.

A kutatók 42, emésztései zavarokkal küszködő várandóst osztottak véletlenszerűen két csoportba. A kontroll csoport tagjai kizárólag diétás tanácsadásban és savcsökkentő kezelésben részesültek, a többieket mindemellett heti egyszer-kétszer akupunktúrával is kezelték. A tüneteket a vizsgálat kezdetén, majd nyolc héten át minden két hétben újra felmérték.

A vezető tünet előfordulása, a gyomorégés az akupunktúrával kezeltek hetvenöt százalékában felére csökkent, és az akupunktúra az evést és az alvást is segítette. A húsz akupunktúrán átesett és a vizsgálat végéig kitartó terhes enyhébb tünetekről számolt be, és kevesebb gyógyszert szedett, mint a tizenhat hagyományos módszerrel kezelt nő. A hagyományos kezelés kevesebb mint az esetek felében felezte meg a gyomorégés mértékét.

Savcsökkentő gyógyszert mindkét csoportban heten szedtek. Az akupunktúra hatására 6,3-szer kisebb adag is elegendő volt, míg a hagyományos terápia során 4,4-szeresére kellett növelni a dózist. Az akupunktúra csoportban tizenöten állították, hogy ötven százalékkal jobb lett az étkezésük, ugyanezt a kontroll csoportban csak kevesebb mint minden harmadik nő érezte. Az alvás előbbieknél tizennégy esetben, utóbbiaknál minden negyedik hölgynél javult ötven százalékkal. Bár Guerreiro da Silva szerint az akupunktúra biztonságos, egyszerű és minden terhesnél alkalmazható, szakértők kétségeket fogalmaztak meg a módszer hatékonyságát és biztonságosságát illetően.

Az eredmények a júniusi Acupuncture in Medicine-ben olvashatók.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: