A sok evés veszélyesebb, mint a kövérség

A metabolikus szindróma oka nem a kövérség, hanem a túl sok evés, állítják a Texasi Egyetem kutatói.

A metabolikus szindróma olyan tünetek, illetve betegségek együttes előfordulása, melyek elősegítik az inzulinrezisztencia (az inzulin nevű hormon hatásával szembeni érzéketlenség), a zsírmáj, a szívbetegségek és a kettes típusú cukorbetegség kialakulását. A mostani kutatás az első, mely azt állítja, hogy a kövérség csak egy tünete, nem pedig okozója a metabolikus szindrómának. A felelős az elhízást is okozó túl sok evés.

Dr. Roger Unger belgyógyász professzor szerint ma nagyon sokan gondolják úgy, hogy a metabolikus szindróma kialakulásáért a túlsúly okolható. "Mi úgy gondoljuk, hogy a zsírok zsírsejtekben való felhalmozódása valójában még védi is a szerveket a károsodástól, mert megelőzi, hogy a zsír a szívben, vagy a májban gyűljön össze. Ha a zsír a zsírsejtekbe tud kerülni, az késlelteti a károsodások kialakulását."

Dr. Unger és munkatársai normális és genetikailag módosított egereket használtak kísérleteikben. A génmódosított állatok zsírsejtei képtelenek voltak tovább növekedni. Mindkét egércsoport több élelmet kapott a szükségesnél. A normális egerek jelentősen meghíztak, ám a metabolikus szindróma tüneteit csak hét héttel a sok etetés kezdete után kezdték mutatni. A génmódosított állatok azonban bár soványak maradtak, már néhány héten belül súlyos betegek lettek, komoly szívproblémákkal, jelentős vércukoremelkedéssel. A tüneteket nyolc héttel azelőtt mutatták, hogy a normális egereken a legkisebb szívproblémák jelentkeztek. A módosított egerek szívizomsejtjei és inzulintermelő hasnyálmirigysejtjei súlyosan károsodtak. Az egerek valószínűleg azért is betegedtek meg gyorsabban, mert a fölös kalóriamennyiséget nem voltak képesek zsírsejtjeikben tárolni, így az a többi szövetbe került.

A kutatásról szóló cikk a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben olvasható.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: