A neandervölgyi ember ezért halt ki

Állandó fülgyulladás lehetett az egyik oka a neandervölgyi ember kihalásának - vélik az amerikai kutatók, akik rekonstruálták a neandervölgyi ember fülkürtjét.

Az antropológia egyik legnagyobb rejtélye, hogy milyen járvány vagy kórokozó okozhatta a neandervölgyi ember kihalását mintegy 35 ezer éve. A brooklyni Suny Downstate Egyetem antropológusai úgy vélik, hogy ezért nem egy egzotikus kórokozó okolható, hanem a jelenleg egyik leggyakoribb gyermekkori betegség, a krónikus fülgyulladás.

neandervölgyi ember, fülkürt, krónikus fülgyulladás, betegség
Egy ma is gyakori betegség okozhatta a neandervölgyiek vesztét. Fotó: iStock

Fülkürtjük okozhatta vesztüket

Meglepő lehet, de a neandervölgyiek Eustach-kürtjeinek rekonstruálása során azt fedezték fel, hogy nagyon hasonlítanak a mai gyermekek fülkürtjeire. A középfülgyulladás a gyerekeknél igen gyakori, mivel a fülkürtök lapos szöge miatt könnyebben elszaporodik a gyulladást okozó baktérium. A neandervölgyieknél ugyanilyen lapos volt a fülkürtök szöge - magyarázta Samuel Márquez, a kutatás társszerzője.

Meglepő dolog derült ki a neandervölgyiről. A részletekért kattintson ide!

Az antibiotikumok világában ezek a gyulladások könnyen kezelhetők és viszonylag ártalmatlanok. A gyerekek ötéves korában azonban az Eustach-kürtök meghosszabbodnak és szögük is hegyesebbé válik. Így már egyszerűbben kiürülnek a fülből a kórokozók, és ritkábban újul ki a kisgyermekkori középfülgyulladás.

Szövődmények és harcok

A neandervölgyiek fülkürtjei viszont az életkorral sem változtak. Ez pedig azt jelenti, hogy ezek a gyulladások és szövődményeik - például légzőszervi gyulladások, hallásveszés,tüdőgyulladásvagy még súlyosabb betegségek - nemcsak krónikussá váltak, de egész életükben veszélyt jelentettek elődeink egészségi állapotára és túlélésükre - emelték ki a kutatók.

"Aki állandóan beteg, nem lehet olyan fitt és hatékony, hogy képes legyen versenyezni Homo sapiens rokonával az élelemért és más forrásokért folytatott harcban" - tette hozzá a szakember.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)