A lázmérésben is kitört az okosforradalom

A lázmérőt mindenki ismeri, s az egyik legegyszerűbb orvosi eszközként tekint rá, akár analóg, akár digitális az eszköz. De most megjelentek az okoshőmérők, amelyek alternatív módon ellenőrizik a testhőmérsékletet, és az adatokat mobil eszközökre is elküldik.

A világ legnagyobb elektronikus fogyasztási eszközöket felvonultató kiállításán, a Las Vegas-i CES-en megjelentek a legújabb lakossági felhasználásra szánt orvostechnikai eszközök, így az okos lázmérők is. Ezek legnagyobb előnye, hogy gyorsak, és az általuk mért adatok eltárolhatók vagy akár beilleszthetőek egy adatbázisba, amelyben az adott beteg minden fontos lelete, adata megtalálható.

A Thermo nevű eszköz 2 másodperc alatt mintegy 4000 mérést végez a bőrről. A felhasználónak annyi dolga van, hogy a készüléket a halántéki verőérhez helyezi, és rákattint a mérést indító gombra. A készülék ezután meghatározza a bőr legmelegebb pontját, ami a leolvasott hőmérséklet alapjául szolgál, ezt az értéket az eszköz korrigálja a környezeti hőmérséklet és a bőr hővesztesége alapján, így megállapítja a valós hőmérsékletet.

A kisbabák lázmérése nem egyszerű feladat: a beteg csecsemő izeg-mozog, sír, nehezen hagyja behelyezni a lázmérőt. A modern eszközök azonban egyszerűbbé teszik már ezt a folyamatot is. Kattintson! A Thermo wi-fi vagy Bluetooth kapcsolaton át továbbítja a hőmérséklet adatokat a felhasználó okostelefonjára, amelyeket egy erre kifejlesztett alkalmazás értelmez. Az app segítségével a felhasználók azt is feljegyezhetik, hogy milyen tüneteket észleltek vagy milyen gyógyszereket szedtek, amikor regisztrálták a hőmérsékleti értéket.

Egy másik okoshőmérő a Temptraq úgy néz ki, mint egy puha, rugalmas tapasz, amelyet be lehet helyezni a beteg hóna alá, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje a testhőmérsékletet. A termék gyerekek esetében különösen hasznos, hiszen a szülők akár alvás közben is ellenőrizhetik a kicsi hőmérsékletét anélkül, hogy fel kellene ébreszteniük. Ez nagyon fontos, mert a tapasztalatok szerint e gyerekeket nagyon nehéz visszaaltatni, pedig erre szükségük lenne a betegség mielőbbi leküzdése érdekében.

Az új lázmérők folyamatosan figyelemmel követik a testhőmérsékletet

A Temptraq is egy alkalmazáshoz közvetíti a hőmérsékleti adatokat, amelynek segítségével a szülők megtekinthetik a láz ingadozásait, sőt riasztást is kaphatnak, ha gyermek testhőmérséklete átlép egy jelzőszintet. Temptraq érdekessége, hogy egyszer használatos termék, így meg kell semmisíteni a használat után. Jelenleg 24 órán át alkalmazható, de a gyártója bejelentette, hogy lesz 48 órás változata is.

A testhőmérsékletet azonban nem csak kívülről, hanem belülről is meg lehet mérni. A francia BodyCap cég egy olyan lenyelhető elektronikus kapszulát fejlesztett ki, amely a tápcsatornán végighaladva folyamatosan figyeli a test belső hőmérsékletét. Az adatok változását egy külső monitoron lehet figyelni, amely értesítést is küld, ha a testhőmérséklet kilép a kívánt tartományból. Ez a gyártó szerint segíthet a megelőzni a hőgutát vagy ájulást.

Az eszközt nem csak orvosi diagnózisok felállításához lehet használni, hanem extrém körülmények között dolgozók állapotának nyomon követésére is. Ennek megfelelően például a sportolók is használhatják a BodyCapet, hogy ellenőrizzék az adataikat az edzés után, és olyan edzésterveket állítsanak össze, amelyek megfelelőek a legjobb felkészüléshez. Nem volna meglepő, ha az eszköz katonai változata is megjelenne.

Forrás: Live Science

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: