A joghurttal gyógyító Grigorovra emlékezik a Google

Dr. Sztamen Grigorov orvos-mikrobiológus előtt tiszteleg nyitóoldalával a Google, aki felfedezte a joghurt erjedéséért felelős baktériumot és a tbc elleni vakcina kifejlesztéséhez is hozzájárult.

Születésének 142. és halálának 75. évfordulója alkalmából emlékezett meg nyitóoldalán a Google Dr. Sztamen Grigorovról. A bolgár származású orvos és mikrobiológus a joghurt vizsgálata közben fedezte fel az erjedésért felelős baktériumot, amelyet szülőhazája után Lactobacillus bulgaricusnak neveztek el. Kutatásainak köszönhetjük az első tbc-elleni vakcinát is.

Mennyire veszélyes az ízesített joghurt? Magyarországon is kedvelik a fogyasztók az ízesített joghurtokat, pedig alighanem jobban tennék, ha a természetes, savanyú ízű natúr változatokat vennék le a polcról. Kattintson a részletekért!

A joghurt gyógyhatásait vizsgálta

A Genfi Orvostudományi Egyetemen doktorált kutató évekig vizsgálta a bolgár joghurt egészségre gyakorolt hatásait. Az élelmiszerben lévő B-, C-, A- és D-vitaminoknak köszönhetően több komoly betegség kezelésében is hatékonynak találta a joghurtot a különböző gyomorbántalmaktól fül-orr-gégészeti panaszokon át bizonyos nőgyógyászati problémákig. Rájött arra is, hogy a tej joghurrtá erjedésének folyamatában kulcsszerepe van egy mikroorganizmusnak, ami a Lactobacillus bulgaricus nevet kapta.

Dr. Sztamen Grigorov orvos-mikrobiológus előtt tiszteleg a Google.
Dr. Sztamen Grigorov orvos-mikrobiológus előtt tiszteleg a Google.

A mikrobiológust mégsem csak a joghurttal kapcsolatos tanulmányai miatt ismerte meg a világ, hiszen fontos kutatásokat végzett az akkoriban vezető haláloknak számító tuberkolózis visszaszorításáért. Majdnem húsz évvel a penicillin felfedezése előtt, már 1906-ban igazolta, hogy az akkor gümőkórként ismert tbc jól kezelhető penicillingombával. A két világháború között Olaszországban dolgozott tovább egy kezelésen, amelyet kortársai "bolgár gyógymódként" is emlegettek. Munkásságával az első tbc elleni vakcina kifejlesztéséhez is hozzájárult.

Grigorov 67. születésnapján, 1945 október 27-én halt meg Szófiában. Szülőfalujában, Studen Izvorban máig őrzik az emlékét, itt található a világ egyetlen joghurtmúzeuma is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: