A hosszúkás fejforma erről árulkodik

A neandervölgyi ember DNS-e a mai napig megtalálható bizonyos emberekben, akiknek a koponyaformája is árulkodhat az örökségükről.

A neandervölgyi ember tudományos megítélését máig komoly viták övezik. Az általánosan elfogadott nézet szerint az emberfélék egy fajának számítottak, és nagyjából 28 ezer évvel ezelőtt haltak ki. Mások azonban úgy vélik, hogy nem külön fajról, hanem a Homo Sapiens alfajáról van csak szó, amely ráadásul nem is tűnt el teljesen, hanem keveredett a Homo sapiens sapiens alfajjal, külön rasszt létrehozva.

Kiderült, mi okozta a Homo erectus vesztét Részben "lustasága" vezetett a Homo erectus (felegyenesedett ember) kihalásához - állítják az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói. Kattintson a részletekért!

Mégsem tűnt el teljesen a neandervölgyi

Ez utóbbi feltételezést erősíti meg az is, hogy a kutatók szerint a neandervölgyi ember génállománya az európai lakosság nagyjából 2 százalékában is megtalálható. Ez a felfedezés igazolja, hogy a modern emberek elődei képesek voltak utódot nemzeni a neandervölgyiekkel, leszármazottaikban pedig a mai napig azonosítható a kihalt alfaj genetikai öröksége.

Korábbi kutatások igazolták, hogy ezek az emberek az átlagosnál ellenállóbbak bizonyos fertőzésekkel szemben, az új kutatás viszont arra világított rá, hogy a gének az agy- és fejformára is hatással vannak.

Őseink a neandervölgyi emberekkel is keveredhettek
Őseink a neandervölgyi emberekkel is keveredhettek

Dr. Simon Fisher és kutatócsoportja közel 4500 európai ember koponya MR-képét hasonlította össze a genetikai adataikkal. Két olyan gént (UBR4, illetve PHLPP1) sikerült azonosítani, amely a neandervölgyiek örökségéből származik, és befolyásolja az agy, valamint a koponya alakját: jellemzően hosszúkásabb fejformát és laposabb fejtetőt eredményez. A kutatók szerint annak azonban nincs jele, hogy a neandervölgyi gének a kognitív képességekre is hatással lennének.

Forrás: Independent

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)