A hosszúkás fejforma erről árulkodik

A neandervölgyi ember DNS-e a mai napig megtalálható bizonyos emberekben, akiknek a koponyaformája is árulkodhat az örökségükről.

A neandervölgyi ember tudományos megítélését máig komoly viták övezik. Az általánosan elfogadott nézet szerint az emberfélék egy fajának számítottak, és nagyjából 28 ezer évvel ezelőtt haltak ki. Mások azonban úgy vélik, hogy nem külön fajról, hanem a Homo Sapiens alfajáról van csak szó, amely ráadásul nem is tűnt el teljesen, hanem keveredett a Homo sapiens sapiens alfajjal, külön rasszt létrehozva.

Kiderült, mi okozta a Homo erectus vesztét Részben "lustasága" vezetett a Homo erectus (felegyenesedett ember) kihalásához - állítják az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói. Kattintson a részletekért!

Mégsem tűnt el teljesen a neandervölgyi

Ez utóbbi feltételezést erősíti meg az is, hogy a kutatók szerint a neandervölgyi ember génállománya az európai lakosság nagyjából 2 százalékában is megtalálható. Ez a felfedezés igazolja, hogy a modern emberek elődei képesek voltak utódot nemzeni a neandervölgyiekkel, leszármazottaikban pedig a mai napig azonosítható a kihalt alfaj genetikai öröksége.

Korábbi kutatások igazolták, hogy ezek az emberek az átlagosnál ellenállóbbak bizonyos fertőzésekkel szemben, az új kutatás viszont arra világított rá, hogy a gének az agy- és fejformára is hatással vannak.

Őseink a neandervölgyi emberekkel is keveredhettek
Őseink a neandervölgyi emberekkel is keveredhettek

Dr. Simon Fisher és kutatócsoportja közel 4500 európai ember koponya MR-képét hasonlította össze a genetikai adataikkal. Két olyan gént (UBR4, illetve PHLPP1) sikerült azonosítani, amely a neandervölgyiek örökségéből származik, és befolyásolja az agy, valamint a koponya alakját: jellemzően hosszúkásabb fejformát és laposabb fejtetőt eredményez. A kutatók szerint annak azonban nincs jele, hogy a neandervölgyi gének a kognitív képességekre is hatással lennének.

Forrás: Independent

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)