A gyerekek szókincsét így bővíthetjük

Mit tegyen az a szülő, aki fejleszteni szeretné kisgyermeke szókincsét? A tudósok szerint egyszerűbb a megoldás, mint gondolnánk.

Kétéves gyermekek bevonásával végeztek a beszédtanulás elemzésére szolgáló kísérleteket az amerikai kutatók. Arra jöttek rá, hogy a kicsik a többi gyerektől tudnak leghatékonyabban új szavakat elsajátítani.

játék, gyerekek, beszédfejlődés, szókincs, gyerek fejlődése, közös játék,
A közös játék nemcsak szórakoztató, de a beszédfejlődéshez is hozzájárul. Fotó: 123rf

Tanulnak egymástól a gyerekek

A tudósok szerint ennek oka, hogy a gyerekek fogékonyabbak a sajátjukhoz hasonló hangokra. Ráadásul a kisgyermekek között igen korán kialakul egy bizalmas kapcsolat, így onnantól kezdve folyamatosan tanulnak egymástól. "A világról szóló ismereteink nagy részét másoktól tanuljuk, és ez főleg a gyerekekre igaz" - magyarázta Yuanyuan Wang, az Ohio Állami Egyetem munkatársa.

Társaságban gyorsabb a fejlődés

Mintegy 1,4 millióval több szót hallanak ötéves korukig azok a gyerekek, akiknek szülei naponta öt könyvet is felolvasnak, mint azok, akiknek soha nem olvasnak mesét - állapították meg az Ohiói Egyetem kutatói. A részleteket itt olvashatja el!

A tudósok azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a kétévesek beszédfejlődését a körülöttök lévő emberek beszéde. Az első teszt során videókat mutattak nekik két, gyerekdalokat és mondókákat előadó szereplőről, és ezzel kapcsolatos kérdéseket tettek fel nekik.

A második kísérletben pedig különböző korú emberek tanítottak új szavakat a kicsiknek. A kutatók szerint a kétévesek legkönnyebben más gyerekektől tanultak, a 8-10 éves korosztálytól sajátítottak el legkönnyebben új szavakat.

A tudósok szerint az is érdekes, hogy ennek milyen hatásai lehetnek a társas megismerésre és a szelektív szociális tanulásra nézve. "A beszélő sajátosságaira való érzékenység összefügg a beszédfeldolgozással és a nyelvi fejlődéssel" - emelte ki Wang. A tanulmány eredményei alapján tehát azt lehet javasolni a szülőknek, hogy keressenek gyermekeiknek minél több játszótársat. Így nemcsak jól szórakoznak majd, hanem közben akár jelentősen gyarapodhat a szókincsük is.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)