A fájó emlékek ellen is lehet gyógyszer

Ha a sci-fikből ismert emléktörlést nem is, de a fájó emlékek enyhítését nagyon is lehetségesnek tartják a kutatók.

A legtöbben olvastunk vagy láttunk már olyan tudományos-fantasztikus történetet, amelyben egy vagy több szereplő emléktörlésen esett át - gondoljunk csak a Jim Carrey főszereplésével készült Egy makulátlan elme örök ragyogása című filmre. Azonban könnyen lehet, hogy az agyunk által tárolt képek megváltoztatása hamarosan már nemcsak sci-fibe illő fordulat lesz, hanem egy valóságos dolog - ez derült ki egy közelmúltban készült kutatásból is.

fájó emlék, összetört szív, szakítás, lelki fájdalom, gyógyszer
fájó emlék, összetört szív, szakítás, lelki fájdalom, gyógyszer

60 önkéntesen tesztelték

Egy kanadai egyetemen készült tanulmány szerzői 60 önkéntest vontak be tudományos munkájukba. Az alanyok közül mindenki azért jelentkezett, mert nemrég összetörték a szívüket, és azt remélték, hogy a kísérlet enyhíteni fog a szenvedésükön. A résztvevőknek egy propranololtartalmú készítményt kellett bevenniük, majd elő kellett hívniuk szakításuk fájdalmas emlékeit - még a kísérlet elkezdése előtt mindannyian hosszú levelet írtak, amelyben részletesen kifejtették, mi történt, ezt kellett felolvasniuk, illetve személyes kérdéseket is feltettek nekik a szakemberek. Ezt 4-6 alkalommal kellett megismételniük propranolol hatása alatt.

Mi az összetört szív szindróma? A választ itt olvashatja el!

Ezek után azt hihetnénk, hogy az alanyok kiborultak és csak még rosszabbul érezték magukat, mint a kísérlet előtt. Ám meglepő módon épp az ellenkezője történt: a tanulmány vezető szerzője, Dr. Alain Brunet szerint az emlékkel kapcsolatosfájdalomenyhült, és a résztvevők - a saját elmondásuk szerint - képesek voltak továbblépni. A kutató szerint azért, mert az előhívás utáni 2-5 órában az emlék módosítható, mielőtt újra eltárolnánk - vagy ahogy Dr. Brunet fogalmaz, "visszatömörítenénk". A propranolol pedig segíthet megakadályozni, hogy az agyunkban lévő fehérjék ugyanúgy tárolják el az emléket, mint ahogyan már korábban is tárolták azt. Az emlék egy részét elveszítjük, így fájdalom is enyhülhet.

A Bostoni Egyetem kutatója, Steve Ramirez a Word dokumentumokhoz hasonlítja az emberi emlékeket: minden megnyitás után a "mentés másként" opció biztosítja, hogy minden változtatás, amit akaratlanul is végrehajtottunk, itt is ugyanúgy eltárolódjon a következő megnyitásig.

Mi az a propranolol?

Ez egy béta-blokkoló, amit szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, remegés, szapora szívverés, erős verejtékezés és szorongás esetén is alkalmaznak, más kutatások szerint pedig rákellenes hatása is lehet.

Forrás: dailymail.co.uk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső