A dinoszauruszoknak is volt daganatuk

Jóindulatú daganatot azonosítottak egy fiatal dinoszaurusz két megkövült farokcsigolyáján a Tel-Avivi Egyetem kutatói.

A szív jóindulatú daganatairól korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

A Langerhans-sejtes hisztiocitózis (LCH) daganatot egy több mint 60 millió éve a mai kanadai Alberta tartomány déli részén élt dinoszaurusz fosszíliáin találták meg. Ez a daganat egy ritka betegség, amely a mai embereknél is előfordul, leginkább a tíz évnél fiatalabb gyermekeknél. A daganat fájdalmat okoz, de gyakran magától eltűnik.

A dinoszauruszoknak is volt daganatuk
A dinoszauruszoknak is volt daganatuk

Két nagy lyukat is találtak

A tanulmány szerint ez a betegség 60 millió év alatt hosszú evolúciós folyamaton ment át a dinoszauruszoktól az emberekig. Az izraeli kutatókkal együtt dolgozó észak-amerikai szakemberek azonosítottak a fiatal dinoszaurusz két farokcsigolyáján két nagy lyukat is. Ezeket minden bizonnyal a daganat okozta.

Az izraeli kutatók mikro-CT-vel vizsgálták a csigolyacsontokat. Ezzel a módszerrel néhány ezredmilliméteres felbontású felvételeket lehet készíteni. A kutatók rekonstruálták a daganat háromdimenziós képét és a hozzá vezető ereket. A felvétel nagy valószínűséggel megerősítette, hogy a dinoszaurusz LCH betegségben szenvedett.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció