Nem mindegy, honnan érkeznek a jó hírek

Egy friss kutatás szerint a pozitív érzelmi töltetű hangok nagyobb agyi aktivitást váltanak ki, ha bal oldalról halljuk meg őket. Az viszont még nem világos, mi ennek az oka.

Svájci kutatók érdekes felfedezést tettek: az agyunk jobban értékeli azokat a pozitív emberi hangokat, amelyeket bal oldalról hallunk meg – írja az IFLScience. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a hangok érzelmi töltetét – akár pozitívnak, akár negatívnak, akár semlegesnek tekintjük – az is nagyban meghatározza, honnan származnak. A hirtelen felbukkanó, vagy a felénk tartó dolgok hangját kellemetlenebbnek, intenzívebbnek érezzük, mint a tőlünk távolodókét. Ez különösen igaz akkor, ha a felbukkanó hang a hátunk mögül jön, ami az evolúcióval magyarázható: őseink ugyanis inkább fenyegetésként érzékelhették ezeket.

1985-ben már azt is megállapították, hogy a bal fülünk különösen érzékeny az érzelmi töltetekre. Az új tanulmány ehhez azt teszi hozzá, hogy a bal oldal a pozitív üzenetű hangokra is érzékenyebb, erősebb idegi aktivitást okoz az agy hallóterületein. Ezt MRI-készülékkel vizsgálták.

suttogás hallás
Bal oldalról intenzívebb a jó hír. Fotó: Getty Images.

Dr. Sandra da Costa és munkatársai 13 résztvevőt vizsgáltak meg, akik különböző hangokat hallgattak mindegyik irányból. Ezek között voltak a többi között erotikusak hangok, de értelmetlen magánhangzókat, ijedt sikolyokat, tapsot, szelet és ketyegő bombát is hallhattak. 

Az eredmények azt mutatták, hogy az agy azon régióiban, amelyek a hangfeldolgozás korai szakaszaihoz kapcsolódnak, sokkal nagyobb aktivitás volt tapasztalható, amikor a résztvevők balról érkező, pozitív érzelmi töltetű vokalizációt hallgattak. Ezzel szemben jelentősen kevesebb aktivitást generáltak az elölről vagy jobbról érkező pozitív, semleges vagy negatív hangok.

Azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy miért van ez az elfogultság a bal oldalról érkező pozitív hangokkal. A kutatók szerint érdemes lenne főemlősöket is alávetni egy ilyen vizsgálatnak, hogy kiderüljön, csak az emberekre, esetleg más állatfajokra is jellemző-e ez a jelenség.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22 °C
Minimum: +10 °C

A napos időt fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg, csapadék nem várható. Az északi szél estig még többfelé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 20 és 24 fok között alakul. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra