Pajzs a bőrön

Ma már mindenki tisztában van vele, hogy nyáron házon kívül szükséges a bőrünket megóvni a káros sugaraktól, ám az üzletekben sokan elbizonytalanodnak, hogy vajon melyik napkrémet vegyék le a polcról. Segítünk a választásban!

Szakértők szerint, a hatalmas naptej kínálat egyeseket oly mértékben elriaszt, hogy inkább semmilyen napkrémet nem használnak, aminek viszont súlyos napégés lehet a következménye. Talán ezért is gondolta úgy az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia, hogy érdemes néhány alapismeretet megosztani a vásárlókkal a termékek címkéjén található információkkal kapcsolatban.

Érdemes kétóránként bekenni magunkat, legalább 30-as faktorszámú fényvédő készítménnyel. Fotó: Getty Images
Érdemes kétóránként bekenni magunkat, legalább 30-as faktorszámú fényvédő készítménnyel. Fotó: Getty Images

Az első és legfontosabb szabály, hogy csakis széles spektrumú napkrémet válasszunk, vagyis olyat, amely az UVA és UVB sugarak ellen egyaránt védelmet nyújt. A második fontos dolog a faktorszám, amelyek közül nem érdemes 30-asnál alacsonyabbal próbálkozni, a harmadik pedig az, hogy a napkrém vízálló legyen.

Mindemellett a naptejjel bekenést kétóránként érdemes megismételni, és valahányszor azt látjuk, hogy árnyékunk rövidebb, mint mi magunk, húzódjunk naptól védett helyre. Ha mégis a napra kényszerülnénk, viseljünk hosszú ujjú felsőt és nadrágot, széles karimájú kalapot, valamint napszemüveget.

A megfelelő védelem elérése érdekében a naptejet negyed órával a napon tartózkodás megkezdése előtt kell alkalmazni, és használatát kétóránként, valamint fürdés, illetve erőteljesebb izzadást eredményező testmozgást követően azonnal meg kell ismételni.

Sokan azzal sincsenek tisztában, mit is takarnak a faktorszámok, illetve hogy például egy 30-as napkrém nem nyújt kétszer akkora védelmet, mint egy 15-ös. Valójában egy 30-as napkrém az UV-sugarak 97 százalékát szűri ki, addig egy 15-ös 93 százalékát, egy 2-es faktorú pedig 50 százalékát. Ha azonban valaki nem használ elég napkrémet a testén, vagy kihagy egyes területeket, akkor a napkrém által nyújtott védelem csökkenni fog.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)