Akne után maradt foltok. Maradjon? Menjen! (x)

Az akne nyomai gyakran azután is meglátszódnak a bőrön, hogy a pattanások elmúltak, ez pedig sokak számára jelent mindennapos kellemetlenséget.

A pattanások helyén maradt sötét foltokat pigmentációs zavar okozza, ezek kezelésére azonban ma már több módszer is létezik, melyekkel a foltok halványíthatóak, sőt akár el is tüntethetőek!

  1. Gyulladás utáni hiperpigmentációnak nevezzük azt, amikor a már gyógyult pattanás helyén – a gyulladást követően – vörös, illetve barna folt jelenik meg.
  2. Bőrünk színéért a melanin felelős, melyet a bőrünk azért termel, hogy megvédje magát a napsugárzástól, és ez a melanin az, ami a bőr egészséges ragyogását adja.
  3. Az akne során kialakuló pattanásokat sérülésnek tekinthetjük – hiszen a hámszövet egy része károsodik – melyre a szervezet túlzott mennyiségű melanin felhalmozásával reagál. A fölöslegben képződött melanin a gyógyulást követően is megmarad, emiatt látható folt a bőrön.

Hogyan halványíthatja vagy tüntetheti el a pattanásnyomokat?

Ma már számos lehetőségünk van bőrünk megfelelő állapotának helyreállításában, kezdve az otthoni rutinunk kialakításával, valamint a megfelelő termékek alkalmazásával.

Fontos emellett azt is kiemelni, hogy az intenzívebb kezeléseket az erre a területre szakosodott bőrgyógyásznak vagy kozmetikusnak kell végeznie így, ha komolyabb problémával szembesül, kérjen tanácsot orvosától!

Hámlasztás
Amikor az akne meggyógyult, lehetőség van olyan krémek használatára, melyeket célzottan az akne nyomainak halványítására fejlesztettek ki. Az Eucerin DermoPure hármas hatású szérum thiamidol összetevőjének köszönhetően csökkenti a már kialakult foltokat, illetve megelőzi újbóli kialakulásukat, miközben szalicilsav tartalma csökkenti az arcbőrön a pattanásokat, édesgyökér kivonata pedig a bőr irritációját csillapítja.


Világosító krémek
Az optimális eredmény érdekében a szérum mellett az Eucerin DermoPure Protektív Fluid FF 30 használata is javasolt, amely 30-as fényvédő faktorral, valamint UVA-, UVB-szűrőkkel védi a bőrt a napfény által okozott pigmentfoltok ellen (poszt-inflammatorikus hiperpigmentáció) és megelőzheti újbóli kialakulásukat.

Kémiai hámlasztás
A kémiai hámlasztás során különféle koncentrációjú szalicilsav és triklórecetsav (TCA) alkalmazásával eltávolítják a bőr külső rétegét és vele együtt a pattanásnyomokat. A bőr regenerálódik, és jó esély van rá, hogy a pigmentfoltok nem jelennek meg újra.

Fontos figyelmeztetés: a bőr nagyon érzékennyé válhat a kémiai hámlasztás után, ezért mindenképp kerülje a közvetlen napsugárzást (valamint a szoláriumot), és használjon magas fényvédő faktorú napvédőt, például Eucerin Sun Oil Control napozó gél-krém arcra FF30 terméket.

Lézer – és fényterápia
Az akne által okozott pattanásnyomok lézer- vagy fényterápiával is kezelhetők. Különféle lézert alkalmaznak a festéksejtek felmelegítésére és roncsolására (ennek orvosi neve fototermolízis). A szervezet lebontja a maradványokat és a pigmentfoltokat.A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: