Oxigénterápia segít a gerincsérülteknek

A kis dózisú oxigénnel végzett kezelés a gerincvelő-sérülések bizonyos típusai esetén lehetővé teszi a betegeknek, hogy gyorsabban és nagyobb távolságot tegyenek meg.

"A gerincvelő sérülést követő rehabilitációs időszak nagyon frusztráló és korlátozott lehet" - magyarázta a november 27-i számában megjelent tanulmány szerzője, Randy Trumbower, az Emory Egyetem orvosi karának szakértője. "Olyan kezelést akartunk találni, ami járulékos változásokat biztosíthat a részleges gerincvelő sérülésben szenvedő betegeknek, hogy lehetőségük legyen megtenni ezeket a dolgokat."

A tanulmány háttérinformációiból kiderül, hogy a gerincvelő sérülések közel kétharmada nem teljes, vagyis részleges, ami azt jelenti, hogy bizonyos idegi összeköttetések épek maradtak. Talán nem működnek ugyanúgy, mint régen, de nincsenek teljesen elszakadva. Mivel néhány összeköttetés megmaradt, a részleges gerincvelő sérülésben szenvedő betegek némelyike képes járni, bár nem ugyanúgy, mint a sérülést megelőzően.

Dr. Michael Fehlings, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy az oxigénkezelés számos változást okoz, így például szerotonin szabadul fel az agyban, mely vegyület segít a jelzések egyik idegről a másikra történő átvitelében. A kis dózisú oxigén hatására egy növekedési hormon is felszabadul, amely elősegíti az idegek regenerálódását, és fokozza plaszticitásukat.

Gerincvelő sérülteknek segíthet az oxigénterápia

A kísérletben tizenkilenc részleges gerincvelő sérülésben szenvedő beteg vett részt. Mindegyikük legalább egy lépést meg tudott tenni segítség nélkül. Az önkénteseket két csoportra osztották. Az egyik szakaszos kis dózisú oxigénterápiában részesült, a másik pedig placebo kezelést kapott. Két héttel később a csoportokat felcserélték.

Az oxigénkezelésben részesült személyek járási sebessége 3,8 másodperccel javult 10 méter távolságon a placebo kezelésben részesülőkhöz viszonyítva. Az oxigénterápiás csoport ezen kívül körülbelül 100 méterrel nagyobb távolságot tudtak megtenni hat perc alatt, mint a placebo kezelésben részesülő önkéntesek.

A fájdalom - röviden meghatározva - nem más, mint egy kellemetlen, intenzív érzés, melyet valamilyen inger vált ki és amely általában a szövetek sérülésével jár együtt. A különböző ingerek (nyomás, hő stb.) felfogására a testünkben különböző receptorok specializálódtak. A fájdalom esetében azonban kicsit bonyolultabb a helyzet, mert egyrészt többféle receptor is részt vállal a fájdalom jelzésében, másrészt, mert a fájdalomérző idegsejteknek nem minden esetben van ún. adekvát ingere.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)