Négy kiváló fájdalomcsillapító fűszernövény

Nem kell feltétlenül fájdalomcsillapítóhoz fordulnunk, ha fáj valamink. Meglepően hatékony természetes gyógymódokat találhatunk akár saját konyhánkban is: válogatásunkban a négy leghatékonyabb fájdalomcsillapító fűszernövényt mutatjuk be.

Kurkuma

Mire jó: gyomorfájdalom, IBS, depresszió

Hogyan működik: A kurkumát nemcsak azért ismerhetjük, mert aranyló színét a curryben láthatjuk viszont. Hatóanyaga, a kurkumin ugyanis roppantul erős gyulladáscsökkentő: közelmúltbeli kutatások szerint legalább annyira hatékony fájdalomcsillapító, mint az ibuprofen, viszont kevesebb hastájéki problémát okoz. Képes azIBSszimptómáit akár 50 százalékkal is csökkenteni, enyhíti a gyomor gyulladását és rendhagyó izom-összehúzódásait is. Ráadásul enyhíti a depressziót is és sokkal hatásosabb a placebokészítményeknél is.

Hogy szedjük: Napi fél teáskanál kurkuma valamelyik étkezésünkbe keverve kifejezetten jót tesz: vagy szedhetünk napi három 400-600 mg-os kapszulát is: a felszívódás érdekében ezt érdemes zsírral és fekete borssal kombinálni.

Figyelem! Ha cukorbetegek vagyunk, konzultáljunk orvosunkkal, ugyanis diabéteszgyógyszerekkel a kurkuma hipoglikémiát okozhat.

Fogfájást is csillapít Agyógynövényeka fogfájás csillapításában is segítségünkre vannak. Melyiket, mire, hogyan használjuk? Kattintson!

Fekete bors

Mire jó: arthritis, gyomorfájás, emésztési problémák

Hogyan működik: Valószínűleg nem gondoltuk, hogy a jó öreg fekete bors bármit is meggyógyíthatna, de például a hagyományos kínai gyógyászatban régóta alkalmazzák. A borsban számos gyulladáscsökkentő vegyület található: piperin nevű hatóanyagáról például 2013-ban bizonyították be, hogy igen hatásos az arthritis kezelésében.

Hogy szedjük: Daráljunk friss egész borsot ételeinkre (az őrölt fekete borsot a hozzáadott vegyületeket miatt nem javasoljuk), illetve szedhetjük 10 mg-os kapszulákban is.

Figyelem! A piperin lelassíthatja bizonyos fenitoin- vagy propranolol-tartalmú gyógyszerek felszívódását, úgyhogy konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt elkezdjük kúraszerűen szedni!

Gyömbér

Mire jó: Fejfájás

Hogyan működik: Egy 2014-es migrénvizsgálat során egy százemberes önkéntes csoportot vizsgáltak: egyik felük 50mg-nyi sumatriptan hatóanyagú fejfájásgyógyszert, másik felük 250 mg porított gyömbért kapott. Míg mindkét csoport több mint kétharmadának enyhültek fájdalmai, a gyógyszerszedők 20 százaléka számolt be kellemetlen mellékhatásokról: szédülésről vagy gyomorégésről. Ezzel szemben a gyömbérszedők csupán 4 százaléka említette meg azt, hogy enyhébb emésztési zavarai vannak.

Hogy szedjük: használjunk nyugodtan főzés során friss vagy porított gyömbért, ugyanis a legtöbb étel ízét javítja. Teát is készíthetünk belőle: 3 vékony szelet friss gyömbért öntsük le forró vízzel és hagyjuk állni tíz percig.

Figyelem! Ne szedjünk gyömbért, ha vérzékenyek vagyunk vagy ha vérhigító hatású gyógyszereket szedünk (az aszpirin is ilyen). Érdemes tudni, hogy a gyömbér nagyobb dózisban enyhe gyomorégést, hasmenést és szájirritációt okozhat.

A gyömbér jól csillapítja a fejfájást

A gyömbér jól csillapítja a fejfájást

Borsmentaolaj

Mire jó: felkavarodott gyomor, IBS

Hogyan működik: A Journal of Gastroenterology egy tavalyi tanulmányai szerint a borsmentaolajjal fedett gyomor az első lépés az IBS okozta fájdalmak kezelésében.

Hogy szedjük: egy teáskanálnyi borsmentát áztassunk bögrényi forró vízben 10 percig majd igyuk meg - napi 4-5-ször ismételjük ezt meg. Ha ezt nem akarjuk: napi két-háromszor étkezések között szedjünk 1-2 kapszulányi 0.2ml-es borsmentaolaj-kapszulát.

Figyelem! A borsmenta hatására súlyosbodhatnak epeköves, illetve refluxos szimptómáink. A borsmenta nagy dózisban mérgező is lehet, a vegytiszta mentol pedig kifejezett mérgező hatású.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: