Milyen hatóanyagok vannak a gyógynövényekben?

Az emberek évezredek óta ismerik számos növény gyógyerejét. Hogy némi bepillantást nyerjünk a természet patikájába, az alábbiakban bemutatunk néhányat a gyógynövényekben leggyakrabban előforduló hatóanyagcsoportok közül.

Már őseink is ismerték a természetes gyógymódok számos formáját: főként a növények jellegzetességeire figyeltek, és külső megjelenésükből, színükből, méretükből, illatukból vagy leveleik alakjából következtettek a gyógyhatásra. A növényi gyógyszerek hatását azonban már nemcsak a népi gyógyászat tapasztalatai, hanem tudományos kutatások eredményei is bizonyítják.

A gyógynövények hatóanyagok ezreit tartalmazzák. Ezeket minden növény sajátos kombinációban kínálja, ami lehetővé teszi egy-egy adott panasz esetén történő alkalmazásukat.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok rendszeres bevitele a táplálkozással történik, előfordulhat azonban, hogy némelyikből hiány lép fel. Szóba jöhet néhány droggal pótolható ásványi anyag, ilyen például a kálium (pitypang, párlófű, erdei mályva, kék iringó), nátrium (gyümölcsök), magnézium (csipkerózsa álbogyója), cink (erdei mályva, palástfű).

Illóolajok

Az illóolajok nemcsak illatosak, hanem fontos hatóanyagai a gyógynövényeknek: zsírban oldódó, illékony anyagok keverékei. Az erősen aromás, csípős vagy keserű ízű növények rendszerint sok illóolajat tartalmaznak. A növényeket ezek az olajok megvédik, mert nem rágják meg a rovarok, elkerülik a kártevők. Továbbá az olajok képesek megakadályozni a vírusok és a penészgombák növekedését is. A virágokban az a feladatuk, hogy odacsalogassák a rovarokat, és utat mutassanak nekik a nektár és a virágpor felé.

A növények vizsgálata számos hatóanyag-csoportot feltérképez

Az emberi gyógyászatban az illóolajok görcsoldó, csíraölő – mikrobaellenes – és keringésjavító tulajdonságukkal képviseltetik magukat. Használják vírusfertőzések, emésztőrendszeri görcsök, mozgásszervi sérülések és reumás panaszok esetén.

Nyákanyagok

A nyákanyagok a vízben megduzzadnak és nyálkás, sűrű folyadék keletkezik belőlük. Az oldható nyákanyagok vékony filmet képeznek a nyálkahártyákon – egyfajta védőréteget –, amely útját állja az irritáló anyagoknak és enyhíti a gyulladásos tüneteket . Az oldhatatlan nyákanyagok pedig felveszik a baktériumokat, és a székleten keresztül kiürítik azokat a testből.

A nyákanyagot tartalmazó növények leggyakrabban a gyomor- és bélrendszeri betegségekben, a hörghurut és a köhögés kezelésében nyújtanak hatásos és természetes gyógymódot.

Gyógynövények neve vagy betegségek alapján is kereshet Gyógynövénytárunkban, kattintson!

Poliszacharidok

A sokféle nyákanyag abban hasonlít egymásra, hogy túlnyomórészt szénhidrátokból állnak, ezért molekulaszerkezetük alapján többszörös cukroknak nevezik őket. Tápanyagként és tartalék anyagként fontos szerepet játszanak: energiatartalékot jelentenek, amely a testben tárolódik, és később ismét felhasználható az anyagcserében . Képesek megkötni a vizet, és egyfajta gélt alkotni, továbbá jóllakottságot kelthetnek anélkül, hogy befolyásolnák a vércukorszintet.

Flavonoidok

A flavonoidok az úgynevezett másodlagos növényi anyagok egyik fontos csoportját képezik, melyeknek sokrétű jótékony hatásait még messze nem ismerjük. A növényekben színanyagként fordulnak elő, és in vitro – azaz nem élő szervezetben, hanem laboratóriumi körülmények között – részint antibiotikus tulajdonságokat mutatnak. Védik a kapillárisokat, melyek a finomabb, legkisebb véredényeink, melyek átszövik a szerveinket és az anyagcsere szempontjából nélkülözhetetlenek.

Némelyik flavonoid javítja a vérkeringést , görcsoldó és jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. A flavonoidok elősegítik a máj működését, gyulladásgátló hatásúak, és az átmosó és méregtelenítő kezeléseket is segítik. A gyógynövényeken kívül flavonoidok találhatók még a zöldségek és gyümölcsök húsában, héjában.

Cseranyagok

A cseranyagok összehúzó, szárító, gyulladás gátló, antibakteriális, antivirális és méregsemlegesítő hatásúak. Tömörebbé teszik a sejthártyát, ami megakadályozza, hogy a baktériumok behatoljanak a sejtbe, és azt károsítsák. A cseranyagok védik a bőrt és a nyálkahártyát, és elősegítik a vér alvadását. Gátolják az allergiás reakciókért felelős hisztamin nevű hormon felszabadulását. A cseranyagokat tartalmazó növényeket nem szabad nagy adagokban alkalmazni, mivel fokozott gyomorreakciót válthatnak ki, ami rosszulléthez és hányáshoz vezethet.

Forrás: Aruna M. Siewert: Növényi antibiotikumok - A természet titkos fegyverei

A növényi antibiotikumok hatásáról, alkalmazásáról mindent megtudhat kiadónk sikerkönyvéből, amit itt tud megrendelni.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: