Miért démonizáltuk a kannabiszt?

HáziPatika

A kender vagyis a kannabisz az emberiség történetében az egyik legrégebben ismert kultúrnövény, a bizonytalanság azonban óriási körülötte. Eurázsia számos vidékén termesztették haszonnövényként, de már régen is éltek tudatmódosító, gyógyító, illetve gyógyítónak vélt hatásával.

A bizonytalanságok rögtön a botanika, azaz a növénytan terén kezdődnek. Vannak, akik szerint a kender esetében egyetlen fajról van szó, mások szerint kettőről: az Európa-szerte jobban ismert Cannabis sativáról és az indiai változatról, a Cannabis indicáról. Ám szovjet tudósok még egy harmadik, Kelet-Európában elterjedt fajt, illetve alfajt, a Cannabis ruderalis-t is elkülönítettek. Arról is vita van, hogy az emberiség hat-, nyolc- vagy tízezer éve termeszti, illetve használja-e a kendert. Szintén nem tudni biztosan, hogy Kínából, Indiából (esetleg a Himalája és Nepál vidékéről) vagy Elő-Ázsiából, a Közel-Kelet és a Kaukázus vidékéről származik-e a növény. Mitch Earleywine (Marihuána. A tudomány álláspontja címmel írt könyvet) szerint Tajvanon használhatták fel először az emberek a kendert. Szerinte "az ipari kender, az orvosi marihuána és a mámorító kannabisz ugyanabból a fajból származik", de mindegyiknek megvan a maga története.

Orvosi marihuána: nem fogunk betépni? Korábbi cikkünkért kattintson!

Earleywine szerint a kenderből - ellentétben más kábítószerekkel -, termékek tucatjait lehet előállítani. Ám "ezek egyike sem tartalmaz jelentős mennyiségű tetrahidrokannabinolt (THC), a marihuána fő pszichoaktív hatóanyagát". Az ipari kender THC-tartalma ugyanis 0,15 százalék vagy ennél is kevesebb, míg a pszichoaktív kannabiszban legalább 2 százalék (de előfordul, hogy több) a THC-koncentráció.  

"Forró kövekre kendert dobnak"

A kendert előbb "ipari", de legalábbis kézműipari célokra használták, a gyógyító és a tudatmódosító szerepe csak később jelent meg. A kender termesztésére a középkor végén, az újkorban rendeletileg kötelezni kellett az angol gazdákat. Annyira nem akarták a vitorla-kötélzethez nélkülözhetetlen - de kevés hasznot hozó, ráadásul rothadáskor iszonyú bűzt árasztó - alapanyagot megtermelni, hogy VIII. Henrik és Erzsébet királynő bírságrendeleteket is hozott emiatt.

A mai Dél-Oroszország területe volt Európában az egyik első vidék, ahonnan a kendert arattak a Kr. e. VII. századtól kezdve. Jonathon Green Kannabisz című kötete Hérodotosz modern fordításaként 2002-ben angolul, 2003-ban magyarul is megjelent. Eszerint a Kr. e. 450-ben alkotó görög szerző a Közép-Ázsiából származó szkítákról azt írja: sátraikban forró kövekre kendert dobnak, "mely miközben ég, tömjénillatú füstöt bocsát ki, amit belélegezve a szkíták szinte megrészegülnek".  Valójában a szkíták egyik fő szállásterülete, a mai Dél-Oroszország vidéke a kender egyik változatának, a Cannabis ruderalisnak is az egyik fő elterjedési területe, de azt persze pontosan nem tudhatjuk, hogy a kender melyik fajtáját használta ez a nép. Earlywine szerint a szkíták temetési szertartásokon lélegezték be a kannabiszmagok füstjét. Erre Rudenko szovjet régész bizonyítékokat is talált, amiről 1970-ben számolt be. 

a kendert a magyarok már a honfoglalás előtt ismerték
A kendert a magyarok már a honfoglalás előtt ismerték. Fotó: iStock

Hogy a kendert a magyarok már a honfoglalás előtt ismerték, azt viszont az 1977-82 között kiadott Magyar Néprajzi Lexikonból is tudhatjuk. Az ország keleti és déli részén volt elterjedtebb a kender, a nyugati és északi részeken a len volt a legfőbb "ipari" növény. Európában ugyanis sokáig a kender ipari nyersanyagként ismerték. Vásznat, kötelet készítettek belőle. A kender ilyen típusú felhasználása az 1800-as években zuhant vissza, miután a gyapot egyre jobban elterjedt. A gyapot termesztése, feldolgozása korszerűsödött és szépen lassan kiszorította a kendert, amire a műszálas termékek megjelenése a XX. században még jobban ráerősített.

A kannabisz felfuttatása és kriminalizálása

Ami az indiai kannabiszt és pszichoaktív hatását illeti, a tudatmódosító növény számos kultúrtörténeti vonatkozása ismert. Az indiaiak szerint "a kender évezredek óta Síva istennő kedvenc eledele". A növény tudatmódosító hatását vallási rítusokban használták Dél-Ázsiában. Indiából nemcsak a kender ottani változata, hanem egy sajátos készítmény, a hasis is továbbterjedt. (A hasisban koncentrált gyanta nagyobb arányban tartalmaz THC-t a többi, indiai eredetű kannabiszkészítménynél. Manapság inkább kannabiszolaj és marihuána-por keverékéből állítják elő ezt.)

A kannabisz pszichoaktív hatása az USA-ban is ismert volt a 19. századtól, de a 20. század elején a szesztilalom idején megugrott a marihuána-fogyasztás az Egyesült Államokban. A harmincas évek közepén feloldották az alkoholtilalmat, amelynek a kannabisz felfuttatásán kívül a maffia megerősödése volt a másik hatása.

Az ismét legalizált alkohol után a hatóságok figyelme a kannabisz felé fordult, a fű és az erőszak összefüggéseit kezdték vizsgálni. Bár ezeket megcáfolták a statisztikák, később az volt a fő indoka a marihuána kiszorításának, hogy más, súlyosabb drogok felé vezető útra tereli a használóit. Amerikában a harmincas években kezdődött előbb az adótörvények révén a marihuána forgalmazásának ellehetetlenítése, majd a második világháború után a pszichoaktív szer erőteljesebb kriminalizálása. Ez végül is nemzetközi trenddé vált, nemzetközi bűnüldöző szervezetek is fellépnek a droggá minősített marihuána csempészete ellen.

Magyarországon a hetvenes években kezdődött meg a marihuána elleni kampány. A hetvenes években az ENSZ 200 millióra becsülte az indiai kender valamelyik változatát fogyasztók számát. Ez a tömeg az Orvosi Hetilap egy 2001-es cikke szerint, amelyet Dr. Bálint Gábor Sándor írt, a 21. században immár félmilliárdra nőtt. Bálint megállapítja: "Annak ellenére, hogy a szernek vannak esetleg orvosilag is hasznosítható hatásai, antiemetikus, antikonvulzív és fájdalomcsillapító hatás, teljes legalizálása semmi esetre sem javasolható." (Az antiemetikust hányingercsökkentő, az antikonvulzívot pedig epilepsziás rohamot csökkentő, megelőző jelentésben használta.)

A vita ma is tart

A marihuána-használók körében elterjedt vélemény, hogy nem fejlődik ki függőség a szívóban; s hatása viszonylag rövid ideig tart (3-4 óra), utána nem jelentkezik másnaposság, vagyis az alkohollal szemben is vannak előnyei. Számos tudományos cikk írt arról, hogy a marihuána rendszeres élvezete, mind az egyén, mind a társadalom érdekeit tekintve, egy fokkal ártatlanabb mulatság, mint például az alkoholizmus. Szintén gyakran hangoztatott vélemény, hogy a szer egyik veszélye, hogy egy idő után a marihuána-szívók egy része az erősebb narkotikumokat is megkívánja. A mai marihuána-párti szerzők szerint a fűhasználók körének viszonylag kis része lép tovább a veszélyesebb drogok felé.  


 A vita ma is tart. Amerika egyes szövetségi államaiban és Hollandiában időközben enyhültek a marihuánát tiltó rendszabályok. Ugyanakkor a törvényi szabályozás sem elég önmagában. A használathoz egyfajta "kultúra" is szükséges, Hollandiában például a "coffee-shopokban" nem isznak alkoholt, a kocsmákban pedig nem "füveznek". Mindennek alapos oka van: a marihuána alkohollal kombinálva sokkal súlyosabb hatású, mint önmagában, vagy akár az ital egymagában.

Magyarországon a marihuána továbbra is tiltott szer, így illegális használói körében sokszor éppen az lehet a legnagyobb veszély, hogy nincs meg az a "kultúra", amely határt szabna az úgynevezett "rekreációs" használatnak, és bár fizikai függőség kialakulása nem a marihuána esetében probléma, a pszichikai hatások nem mindig kedvezőek, s hosszabb távon kérdéses, hogy a viszonylag fiatal marihuána-használók nálunk továbblépnek-e a keményebb drogok felé.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+6, +12 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon közepesen felhős, másutt kissé fátyolfelhős lesz az ég, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag