Megcsalás a szexmasszázs?

Szexmasszázs terápiás céllal? Jó kifogás, vagy tényleg megoldást hozhat? Szexológusunk mindkét érintett szempontjait igyekszik figyelembe venni.

Bede Zsuzsa szexológus olvasói levelekre válaszolva rendszeresen segít abban, hogy párok megoldást találjanak szexuális és párkapcsolati problémáikra. Most egy rendkívül kényes témát feszeget: mi is számít megcsalásnak? Íme az olvasói levél, amelyre a szakértő reagál:

Férjemet két éve, ötvenévesen súlyos baleset érte, amiből hosszú gyógykezelés után szerencsésen felépült. Az, hogy a házasélet iránt azóta teljesen elveszítette az érdeklődését, a balesethez képest elenyésző probléma. Egy éjjel azonban bevallotta, hogy a gyógymasszőr, akihez azóta járnia kell (!), egy ideje szexuálisan is kielégíti. Teljesen összetörtem. Az a vicces, hogy a férjem meg van döbbenve a reakciómon. Azt mondja, ez nem megcsalás, mert ő nem is ér hozzá a masszőrnőhöz... Férjem szerint a masszőr képes újra felébreszteni a működést, és megint férfi lesz. Nem tudom, mit higgyek? Meg vagyok zavarodva. Úgy érzem, meg vagyok csalva, hiszen két éve aggódom az életéért, a felépülésért rengeteget vállaltam. Kérem, őszintén írja meg a véleményét. Ez már megcsalás? És azt is, mit tegyek?

A téma cikkei Bede Zsuzsa a témával kapcsolatban a következő tanácsot adja:

"Bill Clinton óta "tudjuk", hogy az o­rális szex nem szex, hát még a masszázs ... Komolyra fordítva a szót, teljesen megértem a zavarodottságát, és hiába mondanám, hogy ez nem megcsalás, ha magának mégis azt jelenti! A helyzet megértéséhez azonban kell a pszichológiai háttér végiggondolása is: mi zajlik a férje fejében, milyen gondolatokat, érzéseket mozgósít magában? Tudtak-e a szexről beszélgetni egymással korábban? A férje azt élte át, hogy vége a férfiasságának, ráadásul az ijesztő ötvenedik évet is átlépte, és a regenerálódás első lépésének fogta fel a kis kalandját. Arra valószínűleg nem gondolt, hogy ami neki épülés, az magának rombolás, méghozzá a női önértékelésének a kárára. Ez a krízishelyzet viszont jó alkalmat ad maguknak arra, hogy szembe nézzenek a házasságukkal, a szexuális életükkel. Ha a kapcsolatuk stabil, érzelmekkel teli, elkezdhetik az igazi őszinte beszélgetéseket. Előbb azonban érdemes önvizsgálatot is tartani: például ha a férje megkérdezi, hogy ezentúl át tudná-e venni a "terápiás masszázst", akkor maga mit válaszolna? Ha ő is szeretné viszonozni a kényeztetést, annak örülne-e?

Ha a baleset előtt mindkettőjük számára jó volt a nemi életük, megvan a remény, hogy vissza is tudják állítani! Ne gondoljanak rögtön vad szexre , inkább finom lépésekkel, erotikus simogatásokkal kellene visszahozni a libidónál is fontosabb kellemes, meghitt hangulatot. Én mellesleg nem csodálkozom, hogy az eredetileg semleges helyzetből ez alakult ki, mivel nem kellett a férjének szorongania, görcsölnie, hogy fog-e menni, lesz-e merevedése, hisz csak a betegsége miatt járt oda. A teljesítményszorongás kiiktatásával viszont működött az erekciós reflexe is. Számára ez hatalmas élmény lehetett: nem vagyok beteg! Hogy végül is magától mondta el, és nem lebukott, azt is jelzi, hogy nem a nő ott a fontos, nem akarja magát igazán megcsalni. Ezt használhatják ki ezentúl közösen, ha mindketten tényleg akarják.

Névjegy: Bede Zsuzsa

Klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus, 1983-ban végezte el az ELTE pszichológia szakát. Dr. Lux Elvira és Dr. Buda Béla tanítványaként már 1984-ben szexuálpszichológusi oklevelet szerzett, majd 1987-ben klinikai szakpszichológusi szakvizsgát tett. Felnőttekkel és tinikkel is foglalkozik, elsősorban érzelmi és párkapcsolati kérdésekkel, lelki problémákkal keresik fel az életükben elakadt páciensek.
A Szex és Párterápiás Egyesület alelnöke.
Weboldala: www.szexhelp.hu

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Jobbára borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzónából döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +9 fok közé enyhül az idő, dél felé számíthatunk egyre magasabb értékekre. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra