Makrobiotika: egyensúlyban a világgal

A makrobiotikus étkezés magyarországi meghonosítója, Kövesdi Natália évekkel ezelőtt jelentette meg először "Nagyi és Nati szakácskönyvét", amelyből azóta sok ezren ismerhették meg az egészségmegújító, egészségmegőrző táplálkozás alapfogásait.

Hogyan fogalmazná meg a makrobiotika lényegét?

A makrobiotika nemcsak táplálkozási ajánlás, étrend vagy receptgyűjtemény, annál jóval több: a taoista filozófián alapuló életrend, életfilozófia, ezek elveinek gyakorlati alkalmazása az egészségesen töltött, hosszú, kiegyensúlyozott, nyugodt élet érdekében. Az ajánlatosnak tartott táplálkozási mód jól jellemzi ezt a teljes körű életprogramot. A makrobiotika összhangot teremt az egyetemes étrendi hagyományokkal, az ökológiai renddel: követőinek azokat a táplálkozási szokásokat ajánlja figyelmébe, amelyek az adott éghajlati öv, földrajzi övezet lakói számára évezredek óta kialakultak, a legmegfelelőbbnek bizonyultak. Tehát nekünk például nem a japán makrobiotikus étrendet kell követnünk, hanem a magyar gasztronómiai hagyományokat érdemes felelevenítenünk. Hasonlóképpen a makrobiotika figyelembe veszi az évszakok váltakozását. Fontos, hogy mindent a maga érési idejében és helyén kell fogyasztani, a természet rendje szerint, másképp a szervezetünk nem tud a változásokhoz alkalmazkodni. Tekintettel van az egyéni különbségekre is, hiszen más étrendre van szükségünk télen, mint tavasszal vagy nyáron, és egészen más jellegű táplálkozást igényel egy egészséges, aktív középkorú ember, mint egy gyermek vagy egy idős, illetve valamilyen krónikus betegségben szenvedő beteg.

Mennyire szigorú ez az étrend? Nem túl szűkös az ajánlott ételek köre?

A makrobiotika az ételek három csoportját különbözteti meg: ajánlott, megengedett és nem ajánlott ételeket.

A "szűk ösvény" a makrobiotika gyógyító étrendje, ahol csak az ajánlott ételek szerepelnek. Ebben fő helyen a gabonafélék vannak (búza, rozs, barna rizs, hajdina, köles, árpa, zab) a számos, hazánkban honos zöldség, gyümölcs, olajos magvak mellett. A húsfélékből a hal, a kagyló, a rák, a csiga tartozik az ajánlott ételek, az egészséges táplálkozás alapjai közé. Ezekből az elemekből is nagyon változatosan lehet táplálkozni, főleg, ha az ízesítésre a Magyarországon ismert gyógy- és fűszernövények széles választékát használjuk. E gyógyétrend sokféle betegségből, elváltozásból segíthet kigyógyulni, az ekcémáktól akár a daganatos betegségekig. Természetesen ezt a táplálkozást nem az orvosi kezelés helyett, hanem amellett ajánljuk. A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz, a megengedhető élelmiszerek köréhez ezeken kívül a szárnyasok húsa, a tojás, a sajtfélék, kis mennyiségben a barna cukor és a méz is hozzátartozhat. A só, a marha- és a sertéshús, a zsírok és olajok, az üdítő italok, a kávé és az alkohol, a tartósító szereket tartalmazó konzervek, a vegyi anyagok viszont már kiegyensúlyozatlanná, szélsőségessé, egészségtelenné teszik a táplálkozást.

Kerülendők az ún. műtáplálékok, a különböző állagmegóvókkal, adalékokkal teli kenyér, a müzlik, az extrudált gabonafélék is. Ez utóbbiakkal az a baj, hogy a gabona nyersen van bennük, főzés helyett a rostjainak szétroncsolásával tették fogyaszthatóvá, úgy, hogy az alapanyag már fel sem ismerhető.

Mit tart a legfontosabbnak az alapelvek közül?

A kulcsszónak a minőséget tekintem. Az jár jól, aki a minőségre törekszik minden téren, a fizikai és szellemi táplálékainak megválasztásában egyaránt. Be kell látni, hogy az olcsó termék legtöbbször silány is, sőt legtöbbször még spórolást sem jelent, hiszen nem tartalmazza azokat az értékes elemeket, amelyekre szükségünk van, így többet kell fogyasztanunk belőle. Ez olyan csapdahelyzet, amelyből ki kell törni! Például a jó, bio-, élő, organikus eredetű élelmiszerből kevesebb is elég ahhoz, hogy a szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat megkapja a szervezetünk, és fiatalos, aktív, életigenlő életet élhessünk.

A minőség követelmény az elkészítés módjában, az étkezés körülményeiben is. Aki főz, készüljön hozzá, hogy ne stresszesen kapkodva "csapja össze" a család ételét! Nem mindegy az sem, milyen edényt, sőt, az sem, milyen hőforrást használunk. Teflonbevonatú vagy alumínium edények, műanyagok helyett ajánlatosabb hibátlan zománcú lábost, rozsdamentes acélból vagy cserépből, üvegből készült tálakat használni. A tűzhelyek, energiaforrások közül a legkevésbé a mikrohullámú sütő ajánlható. Az étkezés módjára is fordítsunk figyelmet! Lassan, az ételt jól megrágva együnk, inkább többször, kevesebbet szedjünk a tányérra. Nem tanácsos evés közben olvasni, tévét nézni, mert oda sem figyelve a többszörösét is megehetjük a szükségesnek. Figyeljünk testünk jelzéseire, hagyjuk abba az evést, ha elmúlt az éhségérzetünk!

Mi változott az első kiadás óta? A tapasztalatok nyomán kellett-e módosítani valamit a könyv ajánlásain?

Amit akkor leírtam, az mind ma is érvényes. Legfeljebb arról az örvendetes változásról érdemes tudni, hogy azoknak, akik ma döntenek a makrobiotikus étkezés mellett, sokkal könnyebb dolguk van. Számos biobolt, drogéria, hiper- és szupermarket polcai roskadoznak a legkülönbözőbb biotermékek, makrobiotikában is használatos főznivalók, alapanyagok súlya alatt. Több biopiac is rendelkezésre áll, ha igazán vegyszermentes, természetes körülmények között termelt és tartósított, feldolgozott élelmiszert szeretnénk vásárolni. Aki ma eljut az elhatározásig, annak könnyű egészségesen élni! Igaz, valamivel engedékenyebb lettem az eltelt másfél évtized alatt, most úgy érzem, ha igazán jó minőségű táplálékot eszik valaki, akkor majdnem mindegy, hogy mit - legalábbis a makrobiotika által ajánlott és a megengedett ételek keretein belül (például a disznóhúsra azért ez nem igaz, még a mangalicára sem). De ha valaki többet eszik az ajánlottakból, kevesebbet a nem megengedett ételekből, és ezeket meggondoltan, megválogatva, jó minőségben fogyasztja, már az is tett valamit az egészségéért. Ma már a "kompromisszumok" is jobb minőségűek, például aki a tejtermékekhez ragaszkodik, rizs- vagy biotejet, tejfölt is kaphat, az édesszájúak cukor nélkül készült lekvárt és így tovább. Így aztán, amikor a makrobiotikát tanítom (rendszeresen vannak ma is főzőtanfolyamaim az Életfa Egészségvédő Központban), nem dogmatikusan teszem. Nemcsak a makrobiotika "szűk ösvényét", a szigorúan csak az ajánlott ételekhez ragaszkodó étrendet ajánlhatom jó szívvel azoknak, akik valamilyen betegségüket szeretnék az okosan megválasztott táplálékaikkal is gyógyítani, hanem a szélesebb utat, az engedékenyebb választékot is bárkinek, akár egészségesebben szeretne élni, vagy csak változatosabbá szeretné tenni megszokott étrendjét. A könyv irány, bevezető, útmutató, amelyet a család ízlésének, szokásainak megfelelően lehet alakítani.

Névjegy
Név: Kövesdi Natália
Születési év: 1954
Családja: két gyermek, férjezett
Szakképesítés: diplomás üzemszervező, makrobiotikus oktató, személyiségfejlesztő tréner
Munkahelyek: Húsz éve alapította, vezeti az Életfa Egészségvédelmi Központot, azóta foglalkozik makrobiotikával.
)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció