Ízületi gyulladás: több tüneten is segít a jóga

Az ízületi gyulladásban szenvedő betegek életminőségére jótékony hatással van a rendszeres jógázás - derítette ki egy nemrég megjelent kutatás.

Érdemes jógáznia azoknak, akik az című szaklapban jelent meg. A kutatás 9 korábbi, 2010 és 2013 között végzett, részben amerikai, részben indiai felmérés adatait is vizsgálta.

A több száz, rendszeresen jógázó, reumatoid vagy sokízületi artritiszben szenvedő páciens arról számolt be, hogy kevésbé voltak merevek az ízületeik, jobban tudtak teljesíteni, kevésbé érezték magukat elesettnek, többet aludtak és a mindennapos fizikai kihívásokkal (mint amilyen például egy befőttesüveg kinyitása) is jobban meg tudtak birkózni. Az alanyok átlagosan 16 hétig végezték a gyakorlatokat, volt olyan, aki hetente csak egyszer, de olyan is, aki napi két alkalommal. Mindannyian pozitív változásokról számoltak be.

Ízületi gyulladás tünetein is enyhít a jóga

"A jóga egyik előnyös hatása, hogy csökkenti a stresszt, amiről köztudott, hogy hatással van az ízületi gyulladás fellángolására" - írták a kutatás vezetői. "Mindenképpen érdemes lenne további vizsgálatokat végezni a jóga és az artritisz kapcsolatáról."

A szakemberek azt is javasolják, hogy a hozzáértők készítsenek egyszerű listát a legelőnyösebb gyakorlatokról, melyekre aztán megtaníthatják a hozzájuk forduló betegeket.

A jóga jót tesz a rugalmasságunknak, az erőnlétünknek, a testtartásunknak és az egyensúlyérzékünknek is. Az izmokban és a csontozatokban jelentkező fájdalmak ellen is hatékony lehet, ám nem képes minden ortopédiai betegséget meggyógyítani.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: