Hosszú élet: ez az 5 lépés a legfontosabb

Soha annyi betegség hátterében nem fedezték még fel a helytelen életmódot, mint napjainkban. A legnagyobb problémát okozó betegségek többsége életmódalapú. Az Egészség Világnapja, április 7-e környékén különösen érdemes átgondolni, hogy mit tehetünk mi magunk a betegségek megelőzéséért, a gyógyulásunkért.

A magyarok születéskor várható élettartama az 1990-es nem egészen 70 évről 2014-re 76 évre növekedett, de még ezzel is jelentősen elmarad az európai átlaghoz, a 80,9 évhez képest. Dohányzásban és fiatalkori dohányzásban is élen járunk, felnőttkori elhízásban pedig csak az írek és a máltaiak előznek meg bennünket. Rákban a 2013-as adatok szerint - 100 ezer lakosra vetítve - Magyarországon haltak meg a legtöbben az Európai Unióban az OECD adatai szerint.

A World Economic Forum tanulmányából pedig az is kiderült, hogy melyik az öt nem fertőző betegség, amely 2010 és 2030 között összesen 47 milliárd dollárt fog felemészteni világszerte. Ezek a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a pszichés problémák, a krónikus légzőrendszeri betegségek és a rák. A betegségek óriási terhet jelentenek a társadalmaknak, a családoknak és az egyéneknek is.

mozgás
A rendszeres mozgás gyógyít

Mi magunk is tehetnénk a változásokért, amire Magyarországon különösen szükség volna, ahol 2003-ban a felnőtt lakosság 6,27 százaléka volt cukorbeteg, 2015-ben pedig már 12,43 százaléka, vagyis közel 800 ezer fő. Közel ugyanennyien a prediabétesz állapotában vannak, egy lépésre a cukorbetegségtől. 3 millió ember küzd továbbá magasvérnyomás betegséggel (és később döntő többségük a lehetséges és várható következményekkel).

Bizonyítékokon alapuló orvoslás

A mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, a fokozott stressz, a légszennyezés és egyéb életmódtényezők kiemelkedő szerepet játszanak számos betegség kifejlődésében és az állapot romlásában. Kutatások alapján ilyen betegségek a diabétesz, bizonyos daganatfajták, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, az elhízás, a szívinfarktus, az agyvérzés, a csontritkulás, az allergia és az asztma. A megoldás tehát kézenfekvőnek látszik: nemcsak a betegségek okozta panaszokat kell csökkenteni, hanem megfelelően kialakított életmóddal kell kezelni a helytelen életmód miatt kialakult betegségeket!

Az életmódorvoslás a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik legújabb ága. Gyógyító eszköztárában olyan életmódtényezők szerepelnek, mint a mozgás, a táplálkozás, a stresszkezelés, a dohányzás elhagyása. Ezeket támogatás és iránymutatás nélkül nem könnyű beépíteni az életünkbe a gyógyulás érdekében - hangsúlyozza dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ alapítója. Az életmódorvoslás erősen épít a páciens aktív részvételére. Egyre többen vannak, akik valóban aktív résztvevői szeretnének lenni a gyógyulásuknak, és vállalják, hogy a nekik kidolgozott program alapján változásokat visznek végbe az életmódjukban. A folyamatot irányító szakember pedig egy szakértői csapatban - mozgásterapeutával, gyógytornásszal, dietetikussal, mentálhigiénés szakemberrel, más szakorvosokkal együtt - dolgozik, hogy a beteg minden téren megkapja az életmódváltáshoz szükséges biztonságos hátteret.

5 lépés az egészségünkért

Dr. Babai László szerint 5 fő teendő van, amelyet meg kellene tennünk az egészségünkért:

Rendszeres mozgás. Heti 150 perc közepes intenzitású kardiómozgás ajánlott, ahol két alkalom között nem telhet el 72 óránál több, és egy alkalom nem lehet 30 percnél rövidebb, továbbá a felnőtteknél 2x30 perc izomerőnövelés is szükséges. Gyermekeknek pedig napi 60 perc közepes intenzitású kardiómozgás ajánlott. Alapbetegségek esetén ez egyénileg változhat. Egészséges étkezés. Naponta 4-6 alkalommal ajánlott étkezni, a menüből pedig nélkülözhetetlen 400-600 gramm zöldség és gyümölcs, illetve a magas rosttartalmú gabonák. Kerülendőek a magas zsír-, só- és cukortartalmú élelmiszerek, miközben javasolt napi szinten 2-2,5 liter folyadékot magunkhoz venni.

A dohányzás elhagyása. Kutatások bizonyítják, hogy még a passzív dohányzás is jelentősen ront az egészségi állapoton, az aktív cigarettázás pedig szinte minden betegség kockázatát növeli.

Az alkoholfogyasztás mérséklése. Legfeljebb egy adag alkohol fogyasztása engedélyezett naponta (nőknél ez a mennyiség körülbelül 1 deci bort jelent, férfiaknál ennek másfélszeresét, maximum kétszeresét).

Stresszkezelés. Erre számtalan módszer létezik a relaxációtól a jógáig, de maga a mozgás az egyik legtökéletesebb stresszkezelő módszer, amellyel csökkenthető a stressz miatt megnövekedett adrenalinszint.

Vajon tényleg kapnánk még 17 évet, ha elhagynánk a dohányzást, a vörös húsokat, a cukrot és a tunyulást? Mit tudnak a japánok és a 100 év felettiek? Részletek!

A gyógyító életmód pontos lépésekre épül

A történelemben először a következő generáció nem élhet olyan sokáig, mint szülei. A 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívproblémák és az ízületek állapotának romlása nemrég még tipikusan felnőttbetegségek voltak, ma azonban már a gyerekeket is érintik. A skála másik oldalán pedig az elöregedő és egyre betegebb korosztályok állnak. A megoldás mindenképpen az életmód reformja, amely figyelembe veszi az adottságokat, az életkort, a nemet, a meglévő betegségeket, valamint a célokat. Szinte nincs olyan állapot, amelyen ne lehetne személyre szabott életmódprogrammal segíteni. Legyen szó magas vérnyomásról, inzulinrezisztenciáról, cukorbetegségről, szív- és érrendszeri betegségekről, gerinc- vagy ízületi problémákról, csontritkulásról vagy egyszerűen "csak" túlsúlyról (amely számtalan betegség forrása), alapos felmérés után mindenki számára kidolgozható a gyógyító életmód, az eredmények pedig mérhetőek, láthatóak, tapasztalhatóak lesznek.

Forrás: Életmód Orvosi Központ

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső