Hogyan hat ránk a tengervíz?

A tengerparti séta és egy kellemes úszás a tengervízben egészségünkre és hangulatunkra is számos módon pozitívan hat. Az első, aki felismerte és javasolta a "tenger általi gyógykezelést", azaz a thalassoterápiát, maga Hippokratész volt, és az ókori görögök gyakran használták is a tengervizet arra, hogy megőrizzék egészségüket és szépségüket. Milyen előnyös hatásai lehetnek a tengervíznek ránk nézve?

Erősíti az immunrendszert

A tengervíz olyan vitaminokat, ásványi sókat, nyomelemeket, aminosavakat és élő mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek antibakteriális hatást fejtenek ki, így erősítik szervezetünket és immunrendszerünket. Ennek köszönhető, hogy már a tengeri levegő belégzése is elegendő ahhoz, hogy jobb legyen a közérzetünk. A tengervízben való úszás pedig segít megnyitni a pórusokat, aminek köszönhetően ezeket az értékes anyagokat könnyebben fel tudja venni a testünk, amelynek méregtelenítését is elősegíti a fürdőzés.

tengervíz, allergia, immunrendszer

Javítja a keringést

Ha úszunk a tengerben, akkor ez szervezetünk vérkeringésére is pozitívan hat - a thalassoterápiának is a tengervíz ezen tulajdonsága az alapja. A meleg tengervízben fürdés úgy fokozza a keringést, hogy az ásványi sók segítségével megtisztítja szervezetünket a stressz, a kevésbé egészséges környezet és az esetleges rossz táplálkozásnak köszönhetően felszaporodó méreganyagoktól.

Szépíti a bőrt

A tengervíz egészséges, bőrbarát ásványi sókat tartalmaz, mint a magnézium, a kalcium vagy a kálium, így hatékonyan gyógyíthatja a különböző bőrproblémákat. A tengervíz elpusztítja a bőrön található - például a pattanások kialakulásáért is felelős - baktériumokat és toxinokat, segít leküzdeni a különböző bőrfertőzéseket és serkenti a gyógyulási folyamatokat. Emellett a só nedvességmegkötő képességének köszönhetően enyhén szárítja is a bőrt, így segít szabályozni a túlzott olajtermelődést, ami a pórusok elzáródását okozza. Különösen az ekcémában szenvedők számára lehet hatékony terápia a sós víz.

Javítja a légzést

Az asztmával, súlyos köhögéssel, illetve váladékkal járó tüdőproblémákkal küzdőknek, légzőszervi betegségben szenvedőknek érdemes a tengerparton kirándulniuk, mert a sós levegő megkönnyíti a légzést és a baktériumokat is segít legyőzni. A sós levegő emellett a toxinokat és egyéb káros anyagokat is segít kitisztítani a tüdőből.

Jót tesz az allergiásoknak is

Aki hajlamos a szénanáthára, illetve pollenallergiával küzd, annak is segíthet a tengerparti levegő. A sós levegő képes rá, hogy elpusztítsa az allergéneket, ahogy arra is, hogy elzárja a pollenszemcséket, amelyek a szénanáthát okozzák. Emellett a tengervíz és a sós levegő segítenek helyreállítani az orr nyálkahártyáját és csillapítani annak duzzadását, gyulladását.

Segít legyőzni az álmatlanságot és a depressziós tüneteket

A tengeri levegő, a sós víz közelsége általánosan jó hatással lehet a közérzetünkre. Mivel jótékonyan hat a vérkeringésre, a vérnyomásra is, emellett pedig segít leküzdeni a stresszt és az idegességet, javítja a hangulatunkat, és az alvásunkra is kedvezően hat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)