Az élet szép! - de tudatosság kell hozzá

Pontosan érkezik, zöld teát rendel, majd arról beszélgetünk, hogyan hat a mindennapjaira a tudatos életmód és miként adja át pozitív életszemléletét a környezetében lévőknek. Beszélgetőtársam Illényi Katica.

Kisebb bő­rönddel érkeztél. Utazol valahová?

Bikram jógára megyek - kezdi Katica. Egy ismerősöm ajánlotta, aztán itt ragadtam - immár négy éve. Az órákon kilencven percen keresztül negyven fokban végezzük a gyakorlatokat. Ez először nagyon nehéznek tűnt, de mivel nem vagyok megfutamodós típus, utána olvastam, folytattam, és néhány hét múlva már könnyebben mentek a gyakorlatok. A jóga ad egyfajta rugalmasságot és a szervezetem megismerésében is nagyon sokat segít. Számomra olyan ez a másfél óra, mintha párbeszédet folytatnék a testemmel. Bár kellett pár év, de a befelé figyelést most már annyira megtanultam, hogy sokszor nem is tudom, ki állt mellettem az óra alatt.

Mire tanít téged ez a fajta mozgás?

Fegyelemre - fizikai és mentális területen egyaránt. Érdekes, hiszen a munkám is megköveteli ezt tőlem, mégis más oldalról tud hozzátenni a fejlődésemhez. Megadja azt a mindennapokhoz szükséges erőt, rugalmasságot, amelynek azonnal megérzem a hiányát, ha egy-két hétig nem tudok jönni a foglalkozásra. Az a tapasztalatom, hogy a hangulat mellett az anyagcserére és az alvási ritmusra is jó hatással van, így valóban nem szívesen hagyom ki.

Sosem felejtem el, életem első jógaórája után átláttam a kocsi visszapillantó tükre felett, annyit nyúlt a gerincem. A hatását a mai napig érzem, a foglakozásokat követően egyenesebben ülök, másképp állok. Az igény persze a turnék alatt sem marad el: amikor órákat ülök a buszban vagy a repülőn, úgy érzem, állandóan nyújtanom kell magam. Emellett minden reggel elvégzem a nyújtó gyakorlat sorozatomat, hogy már korán bemelegítsem a testem. Ezt szigorúan ébredés után teszem, mert aztán elindul a nap, jön a reggeli, kávé, tea...

Mire ügyelsz a táplálkozásban?

Tizenöt éve vegetáriánus vagyok és a húsokon kívül sajtot sem eszem. Ezt nem divatból teszem, hanem egyszerűen nem bírja a szervezetem a nagy mennyiségű állati fehérjét. Korábban nagyon kiütéses, pattanásos volt a bőröm és a mai napig, ha olajosat eszem, azonnal meglátszik. Az éttermekben még a rántott gombát sem merem megkockáztatni, mert ugyanabban az olajban sütik, amiben a húsokat. Fiatalabb koromban orvostól orvosig jártam, kaptam krémeket, de nem hoztak változást. Míg nem észrevettem, hogy amikor sajtot eszem, azt követően jönnek elő a kiütések. A sajtok mellett minimálisra csökkentem a tejtermék és a tojás fogyasztását is, de igyekszem minél több nyers ételt enni, valamint a zöldségeket biogazdától vásárolni.

Ez a megkötés talán ijesztően hangzik, de mivel vegetáriánusként rá vagyunk utalva ezekre az alapanyagokra, egészen elképesztő variációkat lehet belőlük kihozni. Egyik kedvencem a szezámkrém: először megpirítjuk a lapon, egy kávéőrlővel felőröljük, hozzáteszünk egy kis fűszerkeveréket, paprikát és annyi olajat, hogy kenhető legyen. Pirítóssal, fokhagymával és paradicsommal tálalom, érdemes kipróbálni! Emellett a brassói aprópecsenyét és a töltött paprikát is el lehet készíteni tofuból, nagyon finomak.

És hogy állsz az édességgel?

Alapvetően nem vagyok édesszájú, de ha mégis megkívánok egy kis desszertet, akkor időnként persze belefér. Egy kis forró csokival vagy diákcsemegével csillapítom ezt a vágyamat, de semmiképp sem nyúlok egy egész tábla csokoládé után. Egyébként nagyon finom édességet lehet készíteni rizssziruppal.

Láthatóan harmóniában vagy önmagaddal. Hogyan éred el, hogy ezt a békét napi szinten megőrizd?

A problémák nagysága attól függ, hogy mekkorát csinálunk belőle. Én alapvetően igyekszem pozitívan hozzáállni az élethez. A mindennapokban annyi mindenen bosszankodhatnánk, de rájöttem, hogy teljesen fölösleges. Igyekszem kizárni a médiából ránk zúdított negatív híreket és az agressziót, valamint udvariasan távol tartani magamtól azokat a problémákat, amikkel mások önmagukat hergelik. Óriási szerencsének tartom, hogy azt csinálhatom, amit szeretek, hogy létre hozhatom az álmaimat és mindezt olyan emberekkel, akikben megbízom és akikkel jól érzem magam. Mivel vallásosan neveltek, hiszem, hogy ott vagyok jó helyen, ahol vagyok, és hogy mindent lehet még nyugodtabban és barátságosabban csinálni, mint ahogyan azt a mindennapokban tesszük. A problémákat sokszor kívülről és a másik szemszögéből is megfigyelem, vagy elképzelem, ahogy nagymamaként már csak nevetek ezen, és ezek együtt sokat segítenek.

Előadóművészként élvezem, hogy egy darab eljátszása teljesen átmos, és a hallgatóságot is egészen más hangulatba varázsolja. Az előadásaimon mindig beszélgetek a közönséggel, és a zenei bevezetők mellett igyekszem jó tanácsokkal ellátni őket. Gyakran elmondom, hogy tegyék rendszeressé a sportolást, ügyeljenek az egészséges étkezésre, igyekezzenek örömüket lelni, és ne engedjék be azt a sok negatívumot az életükbe, amit ránk zúdítanak, mert az élet sokkal szebb!

Úgy gondolom, a mozgás, a zene, a táplálkozás együtt alkot egy egészet, és amíg nyitottak vagyunk a tanulásra, vannak céljaink, addig megmarad a fiatalos lendületünk is.

Aki szeretné élőben megtapasztalni Katica életszeretetét, és egy igazán kellemes estére vágyik, az látogasson el 2011. december 16-án, a Művészetek Palotájába, ahol egy igazi zenés-táncos show-ban lehet része.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció