Hideg időben ezért könnyezünk

Talán te is tapasztaltad már, hogy téli séta, korcsolyázás vagy más szabadtéri tevékenység alkalmával gyakorta könnyezik a szemed. Mit tehetsz ellene? Egyáltalán kell-e foglalkozni a túlzott könnytermeléssel? Mutatjuk.

A könnytermelés fontos szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében: megvédi a látószerveket a kiszáradástól, valamint az irritáló anyagoktól. A túl sok könnyezés azonban zavarhatja a látást. Ha pedig síelés, szánkózás vagy egy kellemes téli túra közben folyamatosan folyik a könnyünk, az különösen bosszantó tud lenni.

Normális, ha hidegben könnyezik a szemünk?

„Hideg napokon a kinti levegő szárazzá válik, a száraz levegő hatására pedig a könny gyorsan elpárolog a szem felszínéről. Erre válaszul a könnymirigyek automatikusan több könnyet termelnek, hogy szemünket megfelelően nedvesen tartsák. Bármennyire is zavaró, a téli napokon tapasztalható fokozott könnyezés azt jelzi, hogy szemünk egészséges és a könnymirigyek úgy működnek, ahogyan kell: a hideg levegőben elpárolgó kenőanyagot újrapótolják. Ez a megnövekedett könnytermelés néha több lehet, mint amennyit a szemünk kezelni tud, aminek eredményeképpen a felesleges könnycseppek folyamatosan túlcsordulhatnak” – ismertette dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

könnyező nő
Furcsán hangozhat, de a téli fokozott könnyezésnek valójában a szemszárazság az oka. Fotó: Getty Images

Fontos tudni ugyanakkor, hogy nem kizárólag a kültéri körülmények fokozhatják a könnyezést, amikor beköszönt a hideg idő. A fűtés ugyanis – akár az autóban, akár otthon – szintén száraz levegőt eredményez. Értelemszerűen a emiatt kialakuló irritáció is késztetheti túltermelésre a könnymirigyeket, ez pedig ugyancsak spontán könnycsorgásban nyilvánulhat meg.

A viszkető, égő, bevörösödött és fáradt szemek, illetve az állandó könnyezés szemszárazságra vagy krónikus szemhéjgyulladásra utalhat. Mutatjuk, hogyan csökkenthetjük otthon a kellemetlenségeket.

Hogyan óvjuk a szemünket hideg időben?

Talán furcsának tűnhet, de a túlzott könnytermelést ugyanazokkal a módszerekkel tudjuk kezelni, mint a szemszárazságot. Az alábbiakat betartva próbálhatjuk megelőzni a kellemetlenségeket:

  • Viseljünk szemüveget! A szemüveg és a napszemüveg viselése az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy elkerüljük a szem könnyezését vagy kiszáradását. A kontaktlencsék is kiszáríthatják a szemünket, így ha hideg napokon szemüvegre cseréljük, az általában jótékonyan támogatja a szemünk egészségét. A snowboardozáshoz, síeléshez, téli túrázáshoz szintén előnyös a szemüveg, hogy megelőzzük a szemfelszín irritációját és az UV-károsodást.
  • Hidratáljuk a szemünket! Furcsának tűnhet, hogy nedvességet adjunk a már amúgy is nedves szemnek, de mivel a könnyezésnek a szemszárazság az oka, a tartósítószer-mentes műkönnyek alkalmazása megállíthatja a szemünk felesleges folyadéktermelését.
  • Használjunk párásítót a beltéri helyiségekben, hogy biztosítsuk a levegő megfelelő nedvességtartalmát! Ez segíthet csökkenteni a szemfelszín irritációját és gyulladását, valamint megakadályozhatja a könnyréteg túlzott párolgását.
  • Pislogjunk gyakrabban! Hidegben a könnyezés megelőzésének egyik lehetséges módja, ha tudatosan próbálunk gyakrabban pislogni. A pislogás segít eloszlatni a könnyet a szem felszínén, nedvesen és egészségesen tartva azt.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha azt tapasztaljuk, hogy hideg időben könnyezünk, az valószínűleg arra vezethető vissza, hogy a szerveztünk a szemszárazság ellen dolgozik. Ha viszont azt vesszük észre, hogy a környezeti körülményektől függetlenül folyamatosan könnyezünk, akkor epiphora betegségről, vagyis könnycsorgásról lehet szó. Ha a könny túltermelődik, és nem tud megfelelően elfolyni a könnycsatornán keresztül, folyamatosan könnyezhetünk.

Ebben az esetben a tartósan könnyező szemeken kívül egyéb tüneteket is tapasztalhatunk, amelyek ráadásul hideg, szeles időben fokozottabban jelentkezhetnek:

  • szemvörösödés;
  • duzzanat;
  • homályos látás;
  • szemfáradtság;
  • váladék a szem körül vagy a szemben;
  • nehézségek a kontaktlencse viselésében.

„Ha a fokozott könnytermelés mellett az említett tüneteket is észleljük magunkon, érdemes kikérni szemész szakorvos véleményét” – javasolta dr. Lendvai Zsanett.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra