Durvul a kanyarójárvány

Tavaly október elejétől idén január 19-ig 1 227-en betegedtek meg kanyaróban Szerbiában. Emellett Romániában és Ukrajnában is egyre nő a megbetegedések száma.

Szerbiában is terjed a kanyaró

Tekintettel a kanyaró-járvány terjedésének sebességére, az illetékesek kilátásba helyezték az egészségügyi alkalmazottak általános immunizációját. Az eddigi értékelések szerint ennek indokoltságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt hetekben egyre több egészségügyi dolgozó betegedett meg a fertőző betegségben - írja a Magyar Szó .

Ukrajnában is terjed a kanyaró, de nincs védőoltás Gyorsan terjed a kanyaró Kárpátalján, miközben a megyében egyáltalán nincs oltóanyag. Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti, hogy Kárpátalján gyorsan terjed a kanyaró, de a megyében már két hete elfogyott az oltóanyag, és az Ukrán Egészségügyi Minisztériumnál süket fülekre találnak a vakcinák biztosítására vonatkozó kérések - közölte korábban a Hennagyij Moszkal, kárpátaljai kormányzó.

A kanyarós betegek java része 5 évnél fiatalabb, kanyaró kanyarójárvány kanyaró elleni védőoltás Románia Ukrajna Szerbia
A kanyarós betegek java része 5 évnél fiatalabb

Darija Kisić Tepavčević, a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet munkatársának elmondása szerint az egészségügyi dolgozóknak mindenféleképpen megkülönböztetett bánásmód jár, hiszen ők azok, akik a fertőzöttekkel érintkeznek. Most már csak az a kérdés, hogy honnan és hogyan szerezheti be Szerbia a szükséges számú védőoltást, tette hozzá a szakember.

Predrag Kon járványügyi szakértő szerint annak a lehetőségét is érdemes lenne megfontolni, hogy a gyermekek, azaz a kiskorúak kötelező immunizációjának felső korhatárát kitolják a 18. életévig.

1 227 személy betegedett meg kanyaróban

A Batut Közegészségügyi Intézet jelentése szerint 2017. október elejétől idén január 19-vel bezárólag 1 227 személy betegedett meg az ország területén kanyaróban . A Batut Közegészségügyi Intézet egy héttel korábbi jelentése még 949 esetről tett említést, vagyis hét nap alatt 278 újabb megbetegedést jegyeztek. Az eddigi legidősebb beteg egy hatvanéves személy, a legfiatalabb pedig egy kéthónapos kisbaba. A betegek java része 5 évnél fiatalabb, vagy 30 évnél idősebb.

Ez azzal magyarázható, hogy 1993-ig a kanyaró elleni védőoltást csak egyszer kapták meg a gyerekek, az egyszeri oltás pedig nem nyújt átoltottságot, vagyis teljes védettséget, magyarázták korábban a szakemberek. Csak az 1993 után született gyermekek kapták meg kétszer a védőoltást. A kanyaró eddig két halálos áldozatot követelt: az első áldozat, egy harmincéves fiatalember, tavaly december végén hunyt el, míg a második, egy kétéves niši kisfiú, az év első napjaiban.

Újabb gyerek halt meg kanyaró miatt 2018. január 10-én számoltunk be róla, hogy kanyaróban halt meg Romániában egy 2 éves gyermek Suceava megyében, így a kanyarójárvány halálos áldozatainak száma 38-ra emelkedett - közölték akkor a román hatóságok. A hatóságok közlése szerint a gyereket azért nem oltották be kanyaró ellen, mert ritka genetikai betegségben szenvedett. Az esetről és a romániai kanyarójárványról itt olvashat bővebben.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +4 °C

Hajnalra sokfelé köd képződik, és napközben is lesznek párás, illetve kevés helyen napos tájak is. Néhol kisebb eső, valamint szitálás, ónos szitálás is előfordul. A Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, 4, 10 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton nem érkezik front, de reggel most is erős ízületi panaszok jelentkezhetnek, napközben pedig a fényszegény tájakon a lehangoltság és az energiátlanság lehet a leggyakoribb. Emellett keringési panaszok is felléphetnek, a hőérzet pedig többfelé tartósan alacsonyan alakul. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: