Sztómazsákkal így lesz élvezetes a szex

Bár sztómazsákkal is ugyanúgy lehet teljes életet élni, kezdetben nehéz megszokni a vele járó változásokat. Ezek az élet számos területére, így például a szexre is kihathatnak. Mit tehetünk, hogy ilyen helyzetben se vesszen el az intimitás?

Az élet sztómazsákkal

Magyarországon kb. 13-15 ezren élnek sztómazsákkal, amelyre leggyakrabban vastag- és végbélrák, Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás, esetleg székletinkontinencia esetén van szükség. Általában a vékony- vagy vastagbél egy szakaszát vezetik ki a hasfalon, ezen keresztül ürül ki a széklet a sztómazsákba. Bár vannak, akiknek olyan súlyos az állapotuk, hogy megváltásként tekintenek a kis eszközre, sokan szégyellik, és csak bosszúságot jelent számukra.

Tény, hogy a sztómazsák - legalábbis kezdetben - jelentősen átalakíthatja az életünk számos területét, hatással lehet például a testünkről kialakított képre, elbizonytalaníthat önnön szépségünkkel, kívánatosságunkkal kapcsolatban - ez pedig, ha párkapcsolatban élünk, befolyásolhatja a szexuális életünket is. Mutatjuk, mi segíthet az intimitás megőrzésében.

"Gusztustalan ember leszek, el is válhatunk" Vajon hogyan élik meg ezt az érintettek, hogy sztómazsákkal kell élniük? Három beteggel beszélgetünk - részletek itt.

Hagyjunk időt magunknak

A műtétet követő 3 hétben a sebészek általában nem javasolják a szexuális együttlétet, de alapvetően rajtunk áll, mikor döntünk úgy, hogy újra ágyba bújunk a párunkkal. Sokan amilyen hamar csak tudnak, újra belevágnak, míg mások akár egy évet is várhatnak a visszatéréssel. Bármennyi időre is van szükségünk, fontos, hogy először megbarátkozzunk a testünkkel, komfortosan érezzük magunkat a sztómazsákkal az "oldalunkon", és csak utána lépjünk a tettek mezejére.

Lesznek (ideiglenes) változások

Ne felejtsük el, hogy a beavatkozás után nem lesz minden ugyanolyan, mint régen: felléphetnek merevedési problémák, hüvelyszárazság, fájdalom, esetleg az orgazmusra való képtelenség. Mivel ezek a panaszok a legtöbb esetben csak ideiglenesek, ha jóval a műtétet követően sem múlnak el, célszerű felkeresni a kezelőorvosunkat. Bizonyos gyógyszerek egyébként a szexuális vágyat is csökkenthetik, érdemes ezzel kapcsolatban is szakemberrel konzultálni.

Sztómazsákkal sem kell lemondani a szexről
Sztómazsákkal sem kell lemondani a szexről. Fotó: iStock

Készüljünk fel

Sztómazsákkal az emberek értelemszerűen kevésbé spontának, ha szexről van szó. Ne érezzük emiatt kellemetlenül magunkat - hagyjunk időt az aktus előtt a felkészülésre. Menjünk be a fürdőszobába, és ürítsük ki a zsákot, vagy ha szükséges, cseréljük egy újra. Arra is figyeljünk, hogy az összes szükséges segédeszköz egy helyen legyen, így nem közvetlenül az intim együttlét előtt kell keresgélni a lakásban. Ha pedig végre összebújtunk a párunkkal, csak az adott pillanatra koncentráljunk, ne foglalkozzunk a sztómazsákkal.

Amit viselhetünk

Előfordulhat, hogy bár sikerült megbarátkoztunk a sztómazsák használatával, a látványát még mindig kellemetlennek, oda nem illőnek érezzük a szeretkezés során. Ilyenkor használhatunk speciális zsákot, amely elfedi az eszközt, de választhatunk olyan fehérneműt is, amely egyszerre hozza hangulatba a párunkat, és segít abban, hogy a sztóma kevésbé szúrjon szemet.

Legyünk kreatívak

Sztómazsákkal az oldalunkon muszáj kreatívnak lennünk, ha a legmegfelelőbb szexpózok kiválasztásáról van szó. Nem biztos, hogy a korábbi pózok az új, megváltozott szituációban is beválnak, így tegyük félre minden szégyenlősségünket, és bátran próbáljunk ki addig ismeretlen testhelyzeteket. A kapcsolatunknak még akár a javára is válhat a változás izgalma.

Beszéljük meg

Egy jól működő kapcsolatban fontos a kommunikáció. Beszéljük meg a párunkkal, hogyan érzünk a helyzettel kapcsolatban, és hagyjuk, hogy ő is elmondja a véleményét, a gondolatait. Vitassuk meg, mi az, amire vágyunk szex közben, mi az, amit semmiképpen sem szeretnénk, és fogadjuk el: teljesen normális, ha a szokásosnál idegesebbek vagyunk aktus közben. Ne hallgassuk el ezt sem! Ha megnyílunk, oldódnak a gátlások is.

Forrás: webmd.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: