Mi az a mikropénisz, és milyen vele a szex?

Viszonylag kevés férfi él a világon mikropénisszel, amely a közvélekedéssel ellentétben nem egyelő a kis méretű szerszámmal. Cikkünkben összefoglaltuk, mit kell tudni róla, és az is kiderül, ilyen adottságokkal milyen a szex.

A pénisz így változik az öregedéssel - kattintson ide a részletekért.

A mikropénisz abnormálisan kis méretű péniszt jelent. Dr. Jamin Brahmbhatt urológus szerint általában a 9 centiméternél kisebb erektált hímvesszőt sorolják ebbe a kategóriába (az átlagos péniszméret ilyenkor 14-15 centiméter hosszú). A problémát egyébként már újszülöttkorban diagnosztizálni lehet, ez ugyanis nem olyan állapot, ami csak idővel alakulna ki, tette hozzá a szakember. "Egy kisbaba hímvesszőjének mérete körülbelül 2,5 centiméter. Ha ennél kisebb pénisszel jön a világra, akkor mikropéniszről beszélhetünk" - egészítette ki Dr. Brahmbhatt magyarázatát Dr. Audrey Rhee urológus.

A mikropénisz viszonylag kevés férfit érint.
A mikropénisz viszonylag kevés férfit érint. Fotó: Getty Images

Dr. Arash Akhavein urológus a mikropénisz kialakulását magyarázó okokról szólva elmondta: általában valamilyen hormonális elváltozás következménye, amely az érintetteknél már magzati korban jelentkezik. "A hormonális egyensúly felborulása miatt a tesztoszteron hormon szintje nem emelkedik meg akkor, amikor kellene, így a pénisz mérete sem nő" - részletezte Dr. Akhavein, aki azzal folytatta: mikropénisze 10 ezer fiú gyermekből átlagosan 1-nek van.

A kezelési lehetőségekkel kapcsolatban Dr. Rhee elárulta, ha egy újszülöttnél élete első három hónapjában tesztoszteronpótlást végeznek, a pénisz megnőhet. Sőt: tapasztalatai alapján a tesztoszteronkezelés később is hatékony lehet, de csak akkor, ha a pubertáskor előtt befejezik. A pénisznagyobbító (falloszplasztikai) műtét is opció, amely beavatkozás során más testrészek szöveteit használják fel, hogy új hímtagot hozzanak létre.

Nincs ok az aggodalomra, ha kreatívak vagyunk

A mikropénisz funkcióját tekintve legtöbbször jól működik, és vizelési problémákat sem okoz, a szexuális élet bizonyos tekintetben azonban igencsak nehezített tereppé válik ilyen adottságokkal. Az érintett ugyan képes erekcióra, tud maszturbálni, orgazmusa is lehet, de az aktus során már megküzdhet azzal, hogy bevezesse az abnormálisan kicsi hímtagot a hüvelybe, majd pedig fenntartsa a közösülést. Nem véletlen tehát, hogy a mikropénisz óriási lelki terhet jelenthet az érintetteknek: férfiasságuk megkérdőjeleződése miatt sokan önbizalomhiánnyal küzdenek, frusztráltak, szoronganak, emiatt (szexuális) kapcsolatot is nehezen alakítanak ki, félve a partner reakciójától.

Dr. Michael Reitano szexuálpszichológus azonban úgy vélekedik, nincs ok az aggodalomra, a mikropénisszel élő férfiak - és partnerük - számára sem elérhetetlen az örömökkel teli, kiegyensúlyozott szexuális élet. Mint kiemelte: a hímvessző mérete az egyik legkevésbé jelentős szempont, ha arról van szó, képesek vagyunk-e élvezni az együttlétet. Kait Scalisi szextanácsadó ezzel összefüggésben azt javasolja: azokra a dolgokra összpontosítsunk, amelyekre képesek vagyunk, és ne azokra, amelyek nehézséget okoznak. "Ne féljünk igénybe venni az ujjainkat, a szánkat és persze különféle szexjátékokat" - így a szakértő, aki leszögezte, a szexpózok tekintetében is lehetünk bátrak, kísérletezőek. "A kutyapóz például beválhat, annál ugyanis a méretes pénisz inkább hátrányt jelent" - tanácsolja.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.