Izgalmi görbe: miért más a nőknél és a férfiaknál?

A női és férfi izgalmi görbéje nem esik egybe, de miért?

A hagyományos szakirodalomhoz képest részletesebben elemzem, a szexuális reagálás izgalmi görbéjét, és ennek szakaszaihoz kapcsolódó jelenségeket, problémákat.

A grafikonon a vízszintes tengely jelzi az időbeli lefolyást, a függőleges tengely a szexuális izgalom szintjét. A nők izgalmi görbéjéből indulok ki, és alatta jelzem a férfiak átlagosan rövidebb, gyorsabb izgalmi reagálását. A női és férfi izgalmi görbét egymásra vetítettem, ahol az orgazmus idejét igazítottam egybe. Ezt csak az áttekinthetőség érdekében tettem, általában a nők, és férfiak orgazmusának időzítése nem esik egybe.

1. Vágy és szexuális irányulás szakasza

Ebben a szakaszban észleljük, felfigyelünk, a számunkra vonzó szexuális ingerre. Ez általában a másik nem képviselője, vagy egy tekintet, mozdulat, külső megnyilvánulás. Azonban lehet a vágy tárgya egy partnerhez kapcsolódó, vagy attól független tárgy, vagy körülmény. A vágy irányulhat esetleg az azonos nemre, a fizikai fájdalomra, vagy egyfajta cipőre, vagy más tárgyra, pl. bilincsre, szíjra, stb. Ezek legtöbbször kialakulnak a korai pszichoszexuális fejlődés folyamán. Lehet, hogy egy korai kulcsélményhez kötődnek ezek a vonzalmak. Tehát ide kapcsolhatóak a perverziók, vagy parafíliák széles skálája (fetisizmus, szadizmus, mazochizmus, zoofilia, pedofilia, stb.) és a homoszexualitás. Ezek nem szexuális funkciózavarok, ezért a szexuálpszichológus ritkábban tud hatékonyan segíteni.

2. A szexuális izgalomba kerülés szakasza

Az 1. szakaszban leírt személy, vagy helyzet határozza meg, mire vagyunk képesek szexuálisan reagálni. A reagálás, már észlelhető, fiziológiai változásokat jelent. Pl a látványingerek a férfiaknál statisztikailag fontosabbnak tekinthetőek, mint a nőknél. A nőknek viszont fontosabb a test- és bőrkontaktus (pl. simogatás). A fantáziának is fontos szerepe lehet abban, hogy valaki izgalomba kerüljön. A férfiaknál a szexuális izgalom elsődleges jele az erekció, azaz a hímvessző merevedése. A nőknél megduzzadhatnak a mellbimbók, vérbő lesz a szeméremtájék, azaz megduzzadnak a kisajkak, a csikló és környékük. Azonban az egyértelmű jelzés, a hüvelybejárat környékén meginduló nedvesedés. Igazán szexuális izgalomban, csak az a nő kerül, ahol a nedvesedés (vagy lubrikáció) egyértelműen tapasztalható.

Ehhez a szakaszhoz kapcsolódó probléma férfiaknál az impotencia, és részben egyéb merevedési nehézségek. Nőknél a frigiditás , melyről csak akkor beszélhetünk, ha még a nedvesedés sem következik be, megfelelő ingerlésre. A vaginizmus esetében olyan tudattalan gátlásról lehet szó, ami a hüvelyizomzat görcsös összehúzódásával jár, megnehezítve a behatolást, fájdalmassá téve a közösülést. Ez utóbbi esetben nedvesedés ritkán indul be.

3. Plato szakasz

Itt a "plato" szó tetőt, magas szintet jelöl, mely kisebb hullámzásokkal, folyamatosan fennáll. Kellemes, izgalmi szakasz, melyben a 2. szakaszban tapasztalt fiziológiai jelenségek végig fennmaradnak (merevedés, lubrikáció). Ezen szakasz zavaraihoz tartoznak a férfiak merevedési zavarainak nagy része (megszűnik, vagy nem elégséges a merevedés). A nőknél sokkal hosszabb idő szükséges általában az orgazmusig, tehát hosszabb náluk az előjáték, mely nagyrészt a plato szakaszra esik. A csikló megfelelő ingerlésének kitüntetett szerepe van ekkor.

3.2. Előrejelzési szakasz (plato szakasz végén)

A plato szakaszban az izgalom hatására eljutunk egy olyan pontig, amikor azt érezzük, hogy, ha folytatódik az ingerlés, kb. 10-20 mp-en belül elérkezünk az orgazmusig (nevezzük így a férfiak ejakulációját kísérő élményt is.) Ilyenkor már intenzívebb, erőteljesebb, monotonabb ingerlésre lehet szükség. Ilyenkor még leállhatunk, megelőzhetjük, késleltethetjük az orgazmust. Pl. ilyenkor még alkalmazható az ingerlés megszakításának, vagy férfiaknál az elszorításos technikának az alkalmazása. (Lásd elszorításos technika)

3.2.2. Elkerülhetetlenségi szakasz (az előrejelzési szakasz végén)

Az orgazmus közeledtét általában előre érezzük. Az előrejelzési szakaszban azonban egyszer csak addig a pillanatig érünk, amikor a reflexfolyamatok beindulnak (a szimpatikus idegrendszer veszi át az irányítást), beindul az orgazmushoz vezető, visszafordíthatatlan folyamat. Ez a plato és előrejelzési szakasznak a legvége, utolsó 4-10 mp-e. Ha belecsúszunk ebbe az elkerülhetetlenségi szakaszba, már semmit nem tehetünk az orgazmus megakadályozásáért, késleltetéséért. A reflexfolyamat beindult. Hiába a leállás, hiába az elszorításos technika. Át kell adni magunkat az orgazmus nagyszerű élményének!

Milyen gondok léphetnek fel a plato és ezen belül az előrejelzési szakaszban? Sok férfinél lerövidül a plato szakasz. Az előjáték, vagy a behatolás, közösülés során igen hamar 1-3 percen belül megtörténhet a magömlés. Ha ez korábban történik, mint ahogy a partnernek jó lenne, korai magömlésről beszélünk. Ez gyakran jár azzal, hogy az előrejelzési szakasz is igen rövid, nincs idő, késleltető cselekvésre. Szinte váratlanul jön az elkerülhetetlenségi szakasz. A plató szakasz, és az előrejelzési szakasz elnyújtása, tudatosítása gyakorlással növelhető.

4. Az orgazmus

Fiziológiailag ez a csodálatos élmény, az alhasi izomzat spontán, 5-8-szor történő, ritmikus összehúzódásával jár együtt. Az orgazmus és a kielégülés élménye kíséri. A nőknél az orgazmus kiváltásában elsősorban a csiklóingerlésnek van szerepe. De a nők kb. 25-35 %-a kizárólag hüvelyi ingerléssel is eljut az orgazmusig. Feltehetően ebben a hüvelyi G foltnak fontos szerepe van. (Lásd cikkemet: Női orgazmus) Nagyon ritkán előfordul, hogy fiziológiailag az orgaztikus izom-összehúzódások megtörténnek, de nem kíséri az orgazmus, a kielégültség élménye. Ez lehet funkcionális, vagy fiziológiai alapú is.

A nőknél akkor beszélhetünk orgazmuszavarról, ha az izgalmi szint, a nedvesedés megfelelő szintjét elérve, nem képes a nő az orgaztikus szakaszba jutni. Bár megfelelő ingerlést kapott, és érzelmileg pozitívak kötődései a partnere iránt. Az európai és angolszász kultúra eléggé közösülés centrikus, ezért sok nő, bár képes csikló-orgazmusra, hüvelyi orgazmust szeretne átélni.

Mennyire elégedett szexuális életével? Töltse ki , és megtudja! A férfiak egy kis részénél probléma lehet, hogy akár 20-50 percig is van merevedésük, (ill. közösülnek), mégsem jutnak el az orgaztikus fázisig, azaz nincs ejakulációjuk, vagy igen sokára van csak. Ez is olyan funkciózavar, mely kezelhető.

5. Az ellazulási, elernyedési szakasz

Az orgazmus átélése után, újra az ellazulás, és a kielégültség érzése következik. A férfinél másodpercek, vagy perceken belül megszűnik a merevedés, és egy úgynevezett ingerelhetetlenségi szakasz következik, mely egyénileg változhat 5-20 percre is. Ilyenkor a férfi genitálisan nem ingerelhető, nincs újabb merevedése. A nőknél is lehet ilyen szakasz, de előfordul, hogy az izgalmi szint alig csökken az orgazmus után, a nedvesedés megmarad, és újabb orgazmusokat élhet át a nő. De ez egyénileg, szituációfüggően sokkal változatosabb, mint a férfiaknál.

Molnár Tamás Klinikai szakpszichológus, addiktológus, szexuálpszichológus. 1986-ban végzett az ELTE-n pszichológusként, szakdolgozatát szexuálpszichológiából írta. Magánpraxisban fogadja klienseit pár-, illetve szexuálterápiára. Nős, egy lánya van. Szakmai honlapja: http://szexa.hu

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +18 °C

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, lokálisan jelentős, intenzív csapadékkal, délen, délnyugaton pedig zivatar is kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra