FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

Így legyen öröm a csók!

Rostand a csókot percbe zárt öröklétként említi irodalmi alkotásában, amely rengeteg intimitást és gyengédséget sugall. Klimt vagy Rodin képzőművészeti remekei is halhatatlanná teszik a csók által közvetített érzelmeket. Nem véletlenül...

Csókanatómia

A száj egyik legfontosabb része testünknek, hiszen nemcsak a táplálék felvétel és a beszéd valósul meg általa, hanem érzelmeket is közvetít. Elég csak arra gondolnunk, ha jó kedvünk van, széles szájjal mosolygunk, ha szomorúak vagyunk, lebiggyesztjük az ajkunkat. A finom arc- és szájmimika rengeteg érzés kifejezésére képes, köztük a szerelem és vágy kinyilvánítására is.

A csók folyamata során közel harminc apró arcizom lép működésbe, melynek során energiát (átlagosan 12 kalóriát) veszítünk. Az esetek nagy részében az ajakérintés legalább egy percig tart, miközben az ajak megduzzad, a véráramlás fokozódik, ezáltal a terület hőmérséklete és oxigénellátása nő. Eközben a nyáltermelődés felgyorsul, amely fogorvosok véleménye szerint kedvez a száj tisztán tartásának. A pulzusszám szaporábbá válik és a szervezetben endorfin hormon szabadul fel, mely a boldogságérzést felerősíti. Mindezek számos kedvező változást hoznak létre, ezért már csak egészség megőrzése érdekében sem érdemes nélkülözni.

Egy új kapcsolat sikerét nagyban befolyásolhatja a csókolás módja, minősége
Egy új kapcsolat sikerét nagyban befolyásolhatja a csókolás módja, minősége (fotó: iStock)

Első csók

Krisztus előtt 1500 környékéről származik az a szanszkrit feljegyzés, amely a csókról, mint az orr érintkezéséről és összedörzsöléséről ad leírást. A Krisztus előtti hatodik században lejegyzett Káma Szútra a csók három típusát különbözteti meg, melyet az ókori Görögországban és Rómában is ismertek. Az egyiptomiak "illatcsókot" váltottak, amely abból állt, hogy egyik fél az orrát a másik arcához szorította, mélyen beszívta annak illatát. A katolikus egyház elítélendő cselekedetnek tartotta, egyedül isten tisztelete jeléül engedélyezte.

Napjainkra a csók kezdi elveszteni szerepét, jóllehet az elsőt nehéz elfelejteni még akkor is, ha a szerelmi kapcsolat jelentéktelen epizódja volt életünknek.

Száraz csók - nedves csók

Fejlődésünk alapja a csók

A csóknak számtalan fajtája létezik és életünk során összesen 100 ezerszer puszilunk meg valakit. Bővebben itt olvashat a csók fajtáiról!

A száraz csókban csak az ajkak vesznek részt sokszor csak indirekt formában. Gondoljunk arra, hogy valakinek kezünkkel csókot dobunk, vagy rég nem látott barátunk arcára csókot nyomunk. A nedves csók ezzel ellentétben jóval több érzelmi intimitást feltételez. Legtöbbször a férfi és nő csókkal jelzi egymás iránt érzett vágyát és odaadását. A nyelvek erotikus érintkezése során a szexuális libidó tovább fejlődik, amely a párokat "szorosabb elmélyülés" felé vonzza.

Csók a köbön

A franciacsóknak kétféle jelentése ismert, az egyik szerint a nyelves csók elnevezése, a másik szerint a nemi szervekre adott csókot nevezik így. A keleti kultúrákban a csóknak három fokozatát különböztetik meg: egyszerű, reszkető és érintkező formákat. Egy másik felosztás szerint egyenes csóknak nevezzük azt az ajak-kontaktust, amelyben egyenesen simulnak egymásra az ajkak. Mivel a nyelv használata ebben a pozícióban nagyon nehezen kivitelezhető lenne, ezért ez a csók a vágy kezdeti stádiumában szokott előfordulni.

Az ókori római felosztás szerint osculumnak nevezik azt a típust, amely a tisztelet és megbecsülés jele, az ajakkal való érintést jelenti. A basium a szeretet jele, rokonok és barátok kapják. A suavium összetéveszthetetlen, mert érzéki vágyat közvetít. Szűz csók az elnevezése annak az érintkezésnek, mikor a fiatal hölgyet mellbimbóján érintik a férfi ajkai.

Az elsődleges örömforrás

A születés után a csecsemő száján keresztül kezdi felfedezni a világot, amely átlagosan egy-másfél évig tart. Freud a pszichoszexuális fejlődés ezen első szakaszát orális fázisnak nevezte. Véleménye szerint a szopás és különféle tárgyak, játékok, saját ujjának szájba vétele kielégülést vált ki a csecsemőben. Mindezek a történések a szexuálitás elsődleges csírái. Az orális élvezet az egész élet folyamán megmarad, egyénenként eltérő mértékben. Ha csecsemőkorban az orális kielégülés nem megfelelő, akkor felnőtt korban megjelennek ennek a fázisnak maradványtünetei. A cigarettázás, kóros elhízás, körömrágás, ceruzavég rágcsálása mind az orális fázisban ragadt kielégülésre utalhat.


A csókolózás szabályai

Az induló szerelmi kapcsolat sikerét nagyban befolyásolhatja a csókolás módja, minősége. Ezért sorra vesszük azokat a megfontolandó tanácsokat, amelyek segíthetik az ajkak kommunikációját.

  • Ne felejtsük el, hogy a csók érzelmeket közvetít! Ha nincs érzelem, akkor a csóknak nem lesz "íze" sem.
  • Ne legyen heves a nyelv! Sokszor nagyon rémisztően hat a dinamikus nyelvhasználat. Ilyenkor szegény partner "köpni, nyelni" nem bír, nemhogy levegőt venni. Lassú víz partot mos - tartja a mondás, amely nemcsak az életre, hanem a csókra is igaz.
  • Ápold ajkaidat, ügyelj a száj megfelelő higiénéjére! Mivel az intim pillanat felerősíti az érzékszervek - így a szaglás - szenzitivitását, ezért sokszor a kellemetlen illat nagyon lerontja az összképet, olyannyira, hogy a partnernek teljesen elmegy a kedve az intim közelségtől. Szeles időben vagy nem megfelelő folyadékbevitel esetén az ajak kicserepesedik, amely nem sorolható a csábító tulajdonságok közé. Ezért érdemes ajakápolót beszerezni és jobban figyelni a folyadékpótlásra.
  • Leld örömed a csókban! Ha nem esik jól, akkor gondolkozz el, hogy mennyire szereted partnered, illetve hogy mit tudnál tenni annak érdekében, hogy ez megváltozzon. Ne rejtsd véka alá, ha nem tetszik valami a partnerben, mert úgy nem lehet segíteni a helyzeten. Éld át a meghitt pillanatot, engedd át magad a csók csábításának.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag