Hírlevelek
Regisztráció

Endorfin

Testünk fájdalomcsillapító hormonja

2013.12.03.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Dr. Bérczy Judit

 HáziPatika.com

Jó közérzetünkhöz is elengedhetetlen hormon az endorfin, de fájdalmak esetén még nagyobb hasznunkra van, ugyanis csillapítja azokat.

Név, szinonimák:

endorfin (endo+morphin, "egy testből származó morfinszerű anyag"), endogén opioid peptidek

Rövidítése(i):

END

Típus:

neurohormon, pentapeptid-hormon

Hol termelődik:

a gerincesek agyalapi mirigyében és a hipotalamuszában, fizikai hatásokra, izgalmi állapot esetén, fájdalomérzületkor, nevetés, meditáció, fűszeres ételek fogyasztásakor és az orgazmuskor

 A béta-endorfin hormon felépítése 
 

A béta-endorfin hormon felépítése

 


Legfontosabb szerepeinek felsorolása:

szükséges az idegrendszer hatékony működéséhez, a jó közérzethez, boldogságérzetünkhöz, a szülés során a fájdalmak enyhítésére nagyobb mennyiségben szabadulnak fel. Erősíti az immunrendszert, a stresszt csökkenti, lassítja az öregedést.

Normálértéke:

-

Milyen tünetei lehetnek a túlzott/csökkent termelődésének:

Az átlagember endorfinszintje tartósan a "normális" érték alatt van, általános tünetként a levertség, depresszió is jelezheti. A sporttevékenységeken túl szexuális aktivitással, de a nevetéssel és a meditációval fokozható a jelenléte, de létezik módszer a mesterséges tuningolására (Endorfin-terápia), aminek hatására könnyebben vehetjük a stresszt, javul a közérzet, az alvásminőség, tartósan pozitív hangulat tapasztalható.

Köszönjük dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus segítségét.

Betegséglexikon mobil alkalmazás